Woensdrecht

Kerststallen speurtocht: speuren naar Maria, Jozef en baby Jezus

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Geen herdertjestocht en ook geen levende kerststal in Woensdrecht. Dit jaar zijn het er wel meer dan 40 kerststallen te bewonderen in het dorp. Na het succes van vorig jaar is er dit jaar weer de kerststallen speurtocht. Vanaf zondag kan jong en oud in de Dorpstraat speuren naar Maria, Jozef en baby Jezus.

Even aarzelden Marianne van der Pol en Lia Kuijlen of ze dit jaar de tweede kerststallenspeurtocht zouden organiseren. Maar het grote aantal positieve reacties van deelnemers en dorpsgenoten zorgde ervoor dat de twee ook dit jaar weer een stalletjestocht organiseren. Het concept is eenvoudig. Bewoners van de Dorpstraat plaatsen een kerststal in hun voortuin of vensterbank. “Bij iedere kerststal komt een letter met een getal te hangen. Als je alle kerststallen heb gevonden, vormen de letters een zin”, legt Van der Pol uit. “En er zijn dit jaar weer prijzen te winnen”, vult Kuijlen aan. “Uit de goede inzendingen loten we een winnaar en degene met de meest gewaardeerde kerststal krijgt ook een prijsje.”

Winterse wandeling

Vanaf zondagmiddag zijn er kerststallen in alle soorten en maten te vinden. Zo zul je bij het ene adres een houten kerststal zien, en bij het andere een getekende interpretatie van het kerstverhaal.  De speurtocht is er voor zowel inwoners van Woensdrecht, als mensen die er te gast zijn. De opgave is eenvoudig genoeg voor kinderen doch uitdagend genoeg voor volwassenen die een winterse wandeling willen maken in de Dorpstraat.

Normaal gesproken help ik mee met het opbouwen van de levende kerststal

Corné Verdult is één van de ruim veertig bewoners die een kerststal vertoont. “Als er iets georganiseerd wordt in het dorp, dan wil ik daar graag aan meewerken”, zegt hij, terwijl hij beelden van Jozef en Maria een plekje geeft in de handgemaakte kerststal. “Normaal gesproken help ik mee met het opbouwen van de levende kerststal en loop ik mee met de herdertjestocht. Dat gaat dit jaar allemaal niet door. Dus nu doe ik hieraan mee voor de gezelligheid.” Verdult en zijn vrouw konden vorig jaar rekenen op leuke reacties. Niet zelden wordt er gezwaaid of houden ze er een praatje aan over.

De kerststallen speurtocht gaat zondagmiddag vanaf 14 uur van start. Lopen kan op eigen gelegenheid tot en met driekoningen; 6 januari 2022.