Nieuw-Vossemeer

Kiesraad bespreekt sexting, ondermijnende criminaliteit, social media en cybercrime

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Ondermijnende criminaliteit, de risico’s van social media, cybercrime en sexting. Het zijn niet de leukste onderwerpen, maar dankzij een nieuw lesprogramma met Edson da Graça in de hoofdrol, krijgen jonge kinderen toch alles te weten over de gevaren van het internet.

Het landelijke programma Kiesraad in de Klas werd woensdagochtend gelanceerd op basisschool Merijntje. De video’s in het interactieve lesprogramma worden gepresenteerd door Da Graça, een stand-up comedian, presentator en acteur. Vanwege de lancering was hij in levenden lijve aanwezig op de basisschool in Nieuw-Vossemeer. “De kiesraad moet de kids wat weerbaarder maken voor alle nieuwe gevaren van het internet. Het klinkt heel zwaar en dat kan het ook zijn”, zegt hij.

Als je eenmaal in de criminaliteit zit, dan kom je er niet meer uit

In de les gaat het over hacken, wachtwoorden, influencers, sexting en ondermijnende criminaliteit. Wat hebben jonge kinderen met dat laatste onderwerp te maken? Volgens Ron van Brussel, hoofd van de recherche, stappen kinderen steeds jonger in de criminaliteit. De jonge aanwas, noemen ze dat bij de politie. “De verleiding kan ook heel erg groot zijn. Het is heel erg fijn als je door een klein klusje een mooi paar sneakers kunt krijgen. Maar als je eenmaal in de criminaliteit zit, dan kom je er niet meer uit”, waarschuwt hij. Je kan er dus maar beter vroeg bij zijn, zegt ook Da Graça. “Als het al aan de hand is, dan ben je te laat.”

De politie merkt dat de traditionele criminaliteit af neemt, en de cyber-criminaliteit toeneemt. Op school merken ze daar gelukkig nog weinig van, zegt directeur Floris van Loon. Hij is blij met het hulpmiddel om de kinderen mediawijs te maken. “De wereld zoals wij die kenden toen wij opgroeiden, was veel overzichtelijker. We hadden onze straat, onze wijk, ons dorp of misschien onze stad. Je kon buiten spelen en wist wie wie was. Nu heb je onbegrensde mogelijkheden. Je kunt mensen van over de hele wereld tegenkomen. Je weet niet wat of wie die mensen echt zijn en welke bedoelingen ze hebben.”

Influencers

Da Graça heeft zelf ook vier jonge kinderen. De oudste zijn 9 en 11 jaar en vallen dus ook binnen de groep die langzaam maar zeker met internet te maken krijgen. “Die van elf heeft nu een mobieltje. Ik ga dit programma ook met hem doen zodat hij ook weet wat er allemaal op zijn pad zou kunnen komen.” Daarnaast is het volgens hem ook belangrijk dat ouders dit samen met hun kinderen bespreken. Ouders zijn immers de grootste influencers voor kinderen!