Bergen op Zoom

Kijkdag op de Kaai: ‘Laatste kans om de wagens te bewonderen’

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Vorige week dinsdag liep Bergen op Zoom massaal uit voor de vastenavend-optocht van het Krabbegat. Wie de wagens nog even op zijn gemak wilde bekijken kon dat zondag op de Kaai doen. De jaarlijkse kijkdag is voor de bouwers niet alleen het moment om de praalwagens tentoon te stellen, maar ook om ze geheel of deels te verkopen.

Allerlei soorten en formaten wagens stonden er zondagmiddag op de Kaai klaar om bekeken te worden; grote leeuwen en krabben, het koningshuis en een schip met de drie kruizen van Bergen op Zoom. De wagens waren al twee keer eerder te zien, maar dat weerhield de dit niet keer niét verklede vastenavendvierders er niet van om zondagmiddag naar de Kaai te komen. De Bergenaren wilden nog één laatste keer de indrukwekkende bouwwerken aanschouwen. “Het is ook leuk als je de wagens van dicht bij kunt bekijken”, zegt één van de bezoekers.

Wat we niet verkocht krijgen of wat te groot is, gaat naar de sloop.

“Dit is de laatste kans dat mensen alle wagens nog één keer op hun gemak kunnen bekijken. Daarna gaan ze terug en dan hangt het er vanaf wat er verkocht wordt”, vertelt Erik Smits van BC de Krabbekweekers. Mochten de wagens niet verkocht worden, dan staat hen een treurig einde te wachten. “Wat we niet verkocht krijgen of wat te groot is, gaat naar de sloop.”

Dat betekent overigens niet dat in elke wagen de hamer gaat. Zo heeft BC De Waterstraot één van hun wagens kunnen verkopen. “Wij hebben onze jubileum wagen, de elfde wagen, al verkocht. Je hebt het toch nodig als je wilt blijven bouwen”, legt Michiel Nefs van De Waterstraot uit. De verkoop van zo’n wagen brengt helaas voor de bouwclubs niet genoeg op voor het bouwen van een nieuwe wagen. “Je hebt echt ook je sponsor deal en prijzengeld nodig om op zijn minst weer op nul uit te komen.”

Kleine kans op verkoop

Ook Marcel Vos van BC De Spruiten van Nuijten hoopt dat zijn wagen verkocht wordt. Zijn bouwclub werd eerste in de categorie ‘Grote bouwgroepen met wagen’. Dat de wagen daadwerkelijk geld gaat opbrengen, ziet Vos niet zo snel gebeuren. “Die hoop heb je altijd. Alleen in deze tijden is het wat lastiger.”

https://www.vimeo.com/800941792