Bergen op Zoom

De laatste keer ‘t Berregs Leut Tejater: ‘Het is tijd voor vernieuwing’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Zijn ze er al klaar voor? Nee. Maar ook weer wel. Woensdag vond de laatste repetitie plaats van ‘t Berregs Leut Tejater in de Blokstallen in Bergen op Zoom. Nog maar een paar dagen en dan is het moment weer daar dat de groep van ‘t Berregs Leut Tejater op de planken van Theater De Maagd staat.

Het er nog niet klaar voor zijn, maar ook weer wel, klinkt misschien wat gek, erkent regisseur Erwin Eggermont. “We zijn nu hard bezig om de puntjes op de i te zetten.” Maandag verhuist de groep naar De Maagd. “En daar komt echt alles bij elkaar. Decor, kleding, muziek, het toneel an sich. Daar gaan we ons echt klaarstomen voor de première.”

Wat bezoekers van ‘t Leut Tejater mogen verwachten blijft nog even geheim. “Het is in ieder geval een vastenavendmusical over de ‘université de carnaval’.”, verklapt actrice Joukje Oirbans. “De carnavalsuniversiteit dus. We laten zien hoe krabben les krijgen op deze universiteit.”

De cast van dit jaar bestaat uit 34 man en een 19-koppig liveorkest. “En dan is er nog een artistiek team van vier personen, het bestuur, decorbouwers, mensen voor de kleding. Ik denk dat er wel zo’n 100 man mee heeft geholpen aan deze productie”, somt de regisseur op.

De laatste keer

Het is de laatste productie van ‘t Berregs Leut Tejater. “Dat is een beetje traditioneel”, legt voorzitter Lourens Schot uit. “Ik ben zelf samen met Karin Brok en René de Rooij ooit begonnen bij Stichting Leut op de Planken. Dat bestuur had als traditie om iedere twee jaar een voorstelling te doen, en dat maximaal vijf keer. Dat vond ik een goed concept. Op een gegeven moment moet je weer veranderen en vernieuwen. Een opvolger kan dit weer een nieuwe invulling geven.”

Regisseur Eggermont omschrijft de voorstelling als een veelzijdige voorstelling. De laatste voorstellingen vinden plaats van 1 tot en met 4 februari. “Het is ook toegankelijk voor mensen die van theater houden en niet van Vastenavend. En andersom ook natuurlijk.” De voorstelling begint om 20.00 uur en is om 21.30 uur afgelopen. “Dan kan je dus om 22.00 uur in de kroeg staan!”