Woensdrecht

Kindcentrum in Fortuinstraat Woensdrecht een stap dichterbij

Redactie Redactie

Het proces om een Integraal Kindcentrum (IKC) te realiseren in Woensdrecht is van start. De gemeente, Stichting LPS Jongleren en Stichting Lowys Porquin tekenden maandag een samenwerkingsovereenkomst met Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV). Er is ook maatschappelijke ruimte in het pand. Tafeltennisvereniging Hotak’68 tekende een zogeheten intentieovereenkomst en neemt zijn intrek in het pand.

Het SMV is de uitvoerder van het project. De stichting is een hele tijd bezig geweest met het bedenken van een goede huurconstructie. “Alles staat in het teken om een zo scherp mogelijk huurtarief voor elkaar te boksen,” zegt Donald van der Veen, directeur bestuur SMV. Het pand wordt duurzaam, nagenoeg onderhoudsvrij en gedurende 30 jaar wordt geen groot onderhoud verwacht. Daarnaast is er vloer- en luchtverwarming- en koeling. Ook met de ventilatie zit het volgens Van der Veen goed in het toekomstige gebouw.

Noodzaak

Voor basisscholen De Stappen en De Poorte komt er nieuwbouw. Over de noodzaak was geen enkele discussie, aldus Wethouder Lars van der Beek. Met name het gebouw van De Poorte was verouderd en daarom niet waard om te verbouwen. De scholen zijn de hoofdgebruiker in het multifunctioneel kindcentrum. De Stappen en de Poorte worden samengevoegd tot één school. In de kantine van tafeltennisvereniging Hotak’68 zal, zolang er kinderen op school zijn, geen alcohol worden geschonken.

De tafeltennisvereniging lijkt wellicht een vreemde eend in de bijt, toch is voorzitter Marlies Somers erg blij met de verhuizing. Nadat de vereniging weg moest in het Meulenblok werd het een grootschaligere vereniging. Nu gaan ze terug naar kleinschaliger en dat past beter bij de vereniging volgens Zomers.

Project

In 2017 werd besloten dat het IKC er zou komen. Het jaar daarop stelde de raad de locatie vast. Dit is een terrein aan de Fortuinstraat in Woensdrecht, dat nu nog de functie heeft van speelterrein en hondenuitlaatplaats.

Als alles loopt volgens planning start de bouw in 2022 en zal het maart 2023 af zijn. Wethouder Hans de Waal benadrukt dat de bouw van de scholen niet zo simpel is als de bouw van woningen. De plannen kunnen dus anders verlopen. De Waal hoopt volgend jaar groen licht te krijgen, maar eerst moet er nog een hoop geregeld worden. Er moet een procedure worden opgesteld, er moet een tekening worden gemaakt en een bouwvergunning moet worden aangevraagd.

De plek staat centraal voor de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar. Zowel onderwijs als kinderopvang trekken samen op met ontspanning. “Het is een mijlpaal die we bekrachtigen,” aldus burgemeester Steven Adriaansen.