Bergen op Zoom

Kinderboekenweek brengt Bergse kinderen naar de maan

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In Bergen op Zoom is de Kinderboekenweek dit jaar begonnen met een reis naar de maan. Voor de ruimtereis was een speciale bus nodig. Woensdag stond deze bus geparkeerd op de Grote Markt in Bergen op Zoom.

De kinderboekenweek 2019 draait helemaal rond voertuigen. Daarom wilde bibliotheek Het Markiezaat graag met de kinderen op reis. Dat konden de medewerkers van de bieb natuurlijk niet alleen, daar heb je speciale reisleiders voor nodig. En dus werden Bep en Sjaan ingeschakeld, van Bep en Sjaan Ruimtereizen.

Volop enthousiasme

Bep en Sjaan van Go! Impro uit Bergen op Zoom bleken prima reisleiders. Tot groot plezier van de basisschoolkinderen die met de bus meekonden. En ook tot groot plezier van Annebelle Kools van bibliotheek Het Markiezaat. “Ik heb een paar keer achterin mee mogen reizen. En het was volop enthousiasme. Het is altijd even spannend natuurlijk, van ‘wat gaat er gebeuren?’, maar toen ze door hadden dat ze naar de maan gingen, toen ging het goed,” lacht ze.

Speurtocht in bieb

De kinderen hadden duidelijk lol in de ruimtereis. En ook het bezoek aan de bieb was leuk. “We zijn eerst naar de bibliotheek geweest. Daar hebben we toen een speurtocht gedaan. Toen gingen we naar de bus en daar gingen we dan naar de ruimte,” vertelt één van kinderen. Z’n vriendje vult aan: “Je kon daar gaan zingen. En dan mocht je een beetje heen en weer, dat de bus zeg maar ging vliegen. En ja, we gingen ook voor de rest een beetje praten en zingen.”

Lezen, taal en verhalen

Bij een kinderboekenweek verwacht je boeken om te lezen of om uit voor te lezen. Maar volgens Kools hoort theater daar zeker bij. Omdat de kinderboekenweek niet alleen draait om lezen, maar ook om taal en verhalen. “Dus het gaat verder dan een boek: het gaat om taalvaardigheid wat vooral in de bibliotheek vandaag is gestimuleerd en de fantasie is geprikkeld in de bus.”

Verdere programma

De kinderboekenweek duurt nog tot en met 13 oktober. Op de website van bibliotheek Het Markiezaat staat het verdere programma voor de komende dagen. En op de website van de Kinderboekenweek vind je meer informatie over activiteiten in de rest van het land.