Heerle

Kinderen in Heerle krijgen carnavalsles: ‘Belangrijk om de jeugd er vroeg bij te betrekken’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Wie weet hoe Heerle tijdens carnaval heet? Die vraag wordt gesteld aan de leerlingen van groep 7/8 van KPO basisschool Berkenveld. De klas heeft bezoek, hoog bezoek wel te verstaan. Het protocol van Puitelaand is op de basisschool om les te geven over carnaval. Dat gebeurt onder leiding van Prins Rikus 1.

“Wij willen heel graag de kinderen betrekken bij het carnavalsfeest”, legt Tina Toeter uit, zij is de gróótste boerin van Puitelaand tijdens carnaval. Het protocol is naar school gekomen om gastlessen te geven over carnaval.

Prins Rikus 1 vindt het belangrijk om de leerlingen wat bij te brengen over het volksfeest. “Je moet weten wat je gaat vieren.” Volgens de prins is het zéker in een wat kleiner dorp als Heerle goed om echt iedereen erbij te betrekken.

Leren

De leerlingen hebben veel geleerd van de gastles. “Ik wist niet dat Roosendaal tijdens carnaval Tullepetaonestad heette”, bekend Zane. Ook zijn klasgenootje Leonie wist bijvoorbeeld niet dat je na Aswoensdag volgens de traditie moet gaan vasten en geen vlees meer mag eten.

De leerlingen van groep 7/8 zijn al wel druk bezig met carnaval. “Wij gaan zelf iets bouwen, maar hier mag ik nog niets over vertellen”, vertelt Lieke die ook zeker gaat genieten van het carnaval in Heerle.

Tevreden

Het protocol kijkt tevreden terug op de gastles. “In het begin merkte je dat de leerlingen nog wat los moeten komen, maar dat is niet gek”, aldus Tina Toeter. Nar Kwibus vindt het ook een geslaagde ochtend. “Het is belangrijk dat de kinderen ons zien en weten wie wij zijn en wat wij doen”, legt hij uit. Op deze manier hopen ze de kinderen al vroeg te binden aan het carnavalsfeest in het dorp.