Bergen op Zoom

Kinderen nemen kijkje bij thuisbasis Stichting Vastenavend

Redactie Redactie

Kinderen van basisschool De Krabbenkooi uit Bergen op Zoom hebben dinsdagochtend een rondleiding gehad bij Halwana, de thuisbasis van Stichting Vastenavend. De kinderen werden langs diverse loodsen geleid waar zij onder andere, de Pèèrse Liemozien, Spuit 11 en de Blauwe Schuit konden bekijken. 

De leerlingen werden verwelkomd door Rieny Hagenaars van de Stichting Vastenavend. Hij verzorgde ook de rondleiding voor de kinderen bij Halwana.

Rondleiding Halwana

Op Halwana staan verschillende wagens opgeslagen die tijdens de intocht en optocht meerijden. Onder andere de Blauwe Schuit en Spuit 11, maar ook de Prinsenwagen. De kinderen liepen onder begeleiding langs verschillende loodsen waar veel wagens opgesteld stonden. Ze mochten zelfs de Pèèrse Liemozien aanraken. Dit is de auto waar de prins in rijdt.

De kinderen mochten ook het gezicht van De Peperbus bekijken. En wie zijn ogen dicht deed, kon de Peperbus zelfs horen praten. “Maar het hoogtepunt van de rondleiding was dat de kinderen het prinsenpak, de jas van de grootste boer of de narrekap mochten passen,” zegt Hagenaars.

Éél g’eim

De nieuwe Prinsenwagen staat goed opgeborgen achter slot en grendel, want deze moet geheim blijven tot de intocht. Verschillende leerlingen probeerden de deur open te maken, maar zonder succes. Er was één geheime deur die wel open kon en hier konden de kinderen een kijkje nemen. In deze loods lagen namelijk alle veldtekens opgeslagen. Hagenaars heeft de kinderen laten zien hoe deze gemaakt worden.

Verbinden en meebeleven

Hagenaars had ook nog een boodschap voor de kinderen. “De belangrijkste boodschap voor de kinderen is dat ze het Vastenavendfeest leren meebeleven, want het is een feest voor jong en oud.” Stichting Vastenavend wil de jeugd al van jongs af aan betrekken bij het Vastenavendfeest.