Oudenbosch

Kinderen nemen raadszaal gemeente Halderberge over voor één ochtend

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Dinsdagmorgen zijn het niet de politici van de gemeente Halderberge die plaatsnemen in de raadszaal, maar leerlingen van groep 8. De kinderen mochten voor een ochtend een fictieve stad ontwerpen en debatteren over de gemaakte keuzes.

Eén voor één komen de voorzitters van de zojuist opgerichte partijen aan het woord. De kinderen vertellen wat zij het belangrijkste vinden voor hun fictieve stad. “Wij willen dat mensen gezonder gaan leven en dat er minder CO2 wordt uitgestoten”, vertelt een leerling. Een andere leerling vestigt vooral de aandacht op de zorg. De leerlingen van groep 8 hebben allemaal hun eigen kijk op wat er belangrijk is.

“Het is erg leuk om te zien”, vertelt Ward Dekker, begeleider van ProDemos. Tijdens het spel ‘Democracity’ wordt in verschillende stappen nagebootst hoe het werkt in de echte gemeenteraad. “De leerlingen mogen zelf beslissen welke gebouwen en voorzieningen zij in hun gemeente willen hebben”. Ze konden kiezen uit bijvoorbeeld een politiebureau, school, ziekenhuis en apotheek.

Nieuwe inzichten

Voor Dekker is het werken met kinderen niet alleen heel leuk, maar het zorgt ook wel eens voor nieuwe inzichten. “Kinderen zijn nog niet zo ervaren met de politiek, maar daarom komen er ook vaak de origineelste ideeën naar boven. Dit zet je dan ook wel aan het denken.” Tijdens de ochtend valt op dat de kinderen veel met het milieu en de natuur bezig zijn. Bij bijna alle groepjes staat dit thema hoog op de agenda. “Je merkt dat sommige thema’s echt bij de kinderen leven.”

Discussie

Lieve uit groep 8 kijkt terug op een geslaagde ochtend. “Ik vond vooral het discussiëren erg leuk. Je kunt dan lekker op elkaar afreageren.” Dekker vindt dat de groep het ontzettend goed gedaan heeft. “Het is leuk om te zien hoe ze met elkaar in debat gaan”, laat de begeleider weten.

De kinderen bouwen hun fictieve stad.