Roosendaal

Kinderen planten eerste Tiny Forest van Roosendaal

© Christian Traets Fotografie

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Kinderen van basisschool De Kroevendonk hebben het eerste Tiny Forest van Roosendaal geplant. Wethouder Inge Raaijmakers heeft geholpen. Een Tiny Forest is een klein bos met inheemse bomen. De kinderen hebben zelf de naam voor het Roosendaalse nieuwe bos verzonnen: ‘t Vreedzame Bos.

Het eerste Tiny Forest van Roosendaal wordt 200 vierkante meter groot en er komen zo’n 600 bomen. De kinderen van de Kroevendonk hebben de eerste 39 bomen en struiken geplant. Vrijwilligers van natuurorganisatie IVN doen de rest.

“Echt heel leuk”

De meeste kinderen begonnen enthousiast aan de aanleg van ‘t Vreedzame Bos. Een enkeling zag er  wel een beetje tegenop. Maar toen het planten was begonnen, wilden ze amper nog stoppen. “Dit is echt heel leuk,” zegt een van de kinderen. “Ik kan niet wachten tot de bomen groot zijn!”

Wildernis ontdekken in je eigen wijk

Het IVN plant de mini-bossen aan om de natuur weer dichtbij de stad te brengen. En als het even kan, zelfs in de stad. Met een Tiny Forest krijgen omwonenden de kans om de wildernis te ontdekken in hun eigen wijk. Het IVN onderzoekt of een Tiny Forest in Nederland ook goed werkt, of de biodiversiteit groter wordt en of mensen meer betrokken raken bij de natuur.

60 Tiny Forests in heel Nederland

IVN Natuureducatie plant dit jaar nog op 60 plekken in Nederland een Tiny Forest aan. Dat gebeurt altijd samen met gemeenten, omwonenden en scholen. Een Tiny Forest bij of in de stad kan helpen als er ineens veel water opgevangen moet worden en het helpt ook tegen de hitte. Het IVN gaat nog door met planten tot maart van dit jaar. Dan moeten er in totaal maar liefst 35.000 bomen zijn geplant.