Roosendaal

Klachten over beheer Sporthal De Omganck in Wouw leidt tot raadsvragen van VLP

Kitty Joachems Kitty Joachems

Sinds afgelopen zomer is Sportfondsen Nederland (SN) beheerder en exploitant van vier binnensportaccommodaties in de gemeente Roosendaal. Vol enthousiaste plannen en ambities ging SN aan de slag. Nu, een kleine vier maanden later, blijkt er toch van alles mis te zijn. De vele klachten die Eric de Regt en Jos Heeren van de VLP bereiken over het beheer van Sporthal De Omganck in Wouw zijn voor hen aanleiding om raadsvragen te stellen.

Door: Kitty Joachems 

“Al snel na de start bereikten mij de eerste klachten van met name voetbalverenigingen”, vertelt Eric de Regt. Op dat moment ging het vooral om klachten over de exploitatie van de horeca, gebrekkige schoonmaak en defecten in sporthal De Omganck die niet werden hersteld. “In eerste instantie denk je nog dat je te maken hebt met aanloopproblemen maar de klachten bleven binnenkomen.” De maat was vol toen een vereniging op een ochtend voor een gesloten deur stond en de beheerder niet alsnog naar Wouw kon of wilde komen. “Dat is al erg, maar vervelender is nog dat ook de tegenstander, na een busrit van bijna 2 uur, onverrichterzake huiswaarts moest keren. Dat was voor ons het signaal om bij de gemeente aan de bel te trekken door middel van raadsvragen.”

Korte lijnen en één aanspreekpunt

De VLP benadrukt in een toelichting bij de raadsvragen dat de Wouwse Sporthal altijd een geliefde sportlocatie was met een goede reputatie. “Sporthal de Omganck dateert uit 1975 en tot begin dit jaar was het beheer van sporthal en horeca in handen van particuliere personen”, legt De Regt uit. In Roosendaal was dat anders geregeld. Daar werd de sporthal beheerd door een bedrijf en de sportzalen door de gemeente zelf. De gemeente besloot begin dit jaar dat het anders moest. Er was behoefte aan korte lijnen en één aanspreekpunt. Die opdracht ging, na een aanbestedingsproces, naar Sportfondsen Nederland BV. De contracten van de beheerders van dat moment werden beëindigd en per 1 juli was SN de nieuwe beheerder.

Tegenvaller

In een persbericht liet SN destijds weten vitaliteit hoog in het vaandel te hebben staan. Ze wilden de bezettingsgraad van sporthallen en gymzalen verbeteren en hadden er veel zin in om te starten. Wethouder Van Ginderen verklaarde in datzelfde bericht bewust voor één partij te kiezen om zo meer rust te creëren. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. “Helaas valt de praktijk toch wat tegen”, zo meldt de VLP in het schrijven aan het college. Sportfonds Nederland beheert naast De Omganck in Wouw dus ook sporthal “In de Roos” en de gymzalen aan de Jadedijk en het Tolbergcentrum. De Regt heeft persoonlijk geen klachten ontvangen over de andere 3 accommodaties maar heeft via via wel vernomen dat ook daar problemen waren.

Gebruikers zoeken alternatieven

De VLP schrijft naar het college “de nagestreefde verhoging van de bezettingsgraad gaat op deze wijze, met het geleverde niveau van serviceverlening, niet lukken vrezen wij; sterker nog: gebruikers gaan op zoek naar alternatieven.” De VLP vindt dat het aanstellen van nieuwe beheerders niet ten koste mag gaan van het niveau van dienstverlening. De Regt: “we hebben de gemeente verzocht om de problemen die er zijn zo snel mogelijk op te lossen, daarnaast vragen wij om een periodieke evaluatie zodat klachten die er zijn meteen gesignaleerd en opgelost kunnen worden.” De VLP heeft ook vragen gesteld over hoe de aanbesteding is gegaan. De Regt “we zijn nieuwsgierig naar het verloop van dat proces.” Dat er iets moet gebeuren is volgens hem duidelijk “als meerdere verenigingen tot 3 of 4 keer toe met klachten komen, dan weet je dat er structureel iets niet goed zit”, besluit De Regt.