Roosendaal

Klaver en GroenLinks nemen afscheid van elkaar

Kitty Joachems Kitty Joachems

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stond Nick Klaver als 18-jarige op de kieslijst van GroenLinks Roosendaal. “Dat voelde als een voorrecht”. Hij behaalde 187 stemmen en weet nog hoe “gaaf” hij dat vond. Klaver mocht als burgerraadslid aan de slag en voelde zich helemaal thuis. En nu heeft GroenLinks hem naar eigen zeggen uit de fractie gezet. “Dat doet pijn”, zegt Klaver.

Door: Kitty Joachems

Het politieke bloed en de keuze voor GroenLinks heeft hij niet van een vreemde. Neef Jesse Klaver is fractievoorzitter en Tweede Kamerlid voor deze partij. Nick Klaver: “Ik heb de afgelopen jaren zoveel mogen doen en leren. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ook nu, na wat er gebeurd is.” Dat Klaver nu uit de fractie is gezet komt volgens hem omdat hij niet op één lijn zit met fractievoorzitter Christian Villée. “Ik heb geprobeerd om dat bespreekbaar te maken met hem en met het bestuur maar voelde me niet gehoord. En toen kwam op een avond de mail dat ze niet met me verder wilden. De deur was dicht en bleef, ook daarna, dicht.”

Beschadigen

Fractievoorzitter Christian Villée wil er desgevraagd niet veel over kwijt. “Ik vind het jammer dat het zo gelopen is. We willen mensen niet beschadigen door mededelingen te doen over interne fractie- dan wel bestuursaangelegenheden. Dat geldt zeer zeker ook voor Nick. Onze beslissing is in goed overleg genomen en we zijn daarbij niet over één nacht ijs gegaan”, aldus Villée.

Nieuwe kansen

Wat Klaver betreft betekent dit niet het eind van zijn politieke carrière. “De politiek ligt me na aan het hart. Ik vind het een mooi orgaan. Ik neem de tijd om me opnieuw te oriënteren. Voordat ik me 2 jaar geleden aansloot bij GroenLinks heb ik dat ook gedaan. Toen ging mijn belangstelling uit naar D66 en naar de lokale partijen. Ik sluit niet uit dat hier mijn toekomst ligt. En wat mij betreft behoort ook een terugkeer naar GroenLinks nog steeds tot de mogelijkheden. Maar eerst wil ik dit achter me laten. Er valt nog veel te leren, te groeien en ik ben ervan overtuigd dat er ook weer nieuwe kansen in het verschiet liggen”, aldus Klaver.