Hoogerheide

Kledingzaak en kapsalon sluiten: “denk in oplossingen, niet in onmogelijkheden”

Redactie Redactie

Het is verlaten in winkelstraten en stil bij kapperszaken. Vanaf vandaag moesten niet essentiële winkels en contactberoepen sluiten. Henri’s Ladies & Gents kan geen klanten ontvangen en kapsalon Yvonne moet haar afspraken afzeggen. Toch houden de ondernemers de moed erin en kijken ze hoopvol naar de toekomst.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Afgelopen nacht om 00.00 uur gingen de maatregelen van start. In de loop van maandagochtend werd gesuggereerd dat kledingzaken en kapsalons dicht moesten, wat uiteindelijk werd bevestigd in de toespraak van minister-president Mark Rutte. Zowel Bram Beening, mede-eigenaar Henri’s Ladies & Gents als Yvonne van Tilburg, eigenaar kapsalon Yvonne speelden daarop in.

Drukte voor sluiting

Normaal is Henri’s Ladies & Gents elke maandag gesloten. Maar gisteren maakte Beening een uitzondering. Hij gooide zijn winkel open en gaf klanten korting. “We hebben geprobeerd er het beste uit te halen. Klanten zijn verwittigt en hebben super veel gebruik gemaakt van de voorlopig laatste winkeldag.” Beening kon rekenen op enthousiaste en lieve reacties. Hij kreeg zelfs een presentje. “Iemand kwam langs met flesjes bier en zei: ik kom ook nog wat truien halen.” Beening krijgt er kippenvel van. “Het ontroert me. Het zijn zulke sympathieke klanten.” 

Tot 20.00 uur heeft Yvonne Van Tilburg haar klanten geknipt, het was een drukke en -lange dag. Van Tilburg heeft iedereen geprobeerd te helpen, maar tevergeefs. “Helaas konden er een paar niet geknipt worden.” Dinsdag zijn alle klanten afgezegd en er worden voorlopig geen afspraken gemaakt. Het betekent fors minder inkomen. “Ik hoop 19 januari weer aan het werk te kunnen.” Dan is ze van plan de uitgebleven kerstdrukte in te halen.

Oplossingen

“Denk in oplossingen, niet in onmogelijkheden”, vertelt Beening. Elk jaar rond kerst is het druk in posterijen en draaien postbezorgers overuren. Nu er niet gewinkeld mag worden in winkelstraten, zullen meer mensen online bestellen. Het kan problemen veroorzaken bij postbedrijven en pakketdiensten. Daarom gaat Beening bestellingen bezorgen in de gemeente Woensdrecht, Bergen op Zoom en Reimerswaal. “Pakketjes worden binnen twee werkdagen of op de dag zelf geleverd. Kerstcadeaus komen voor kerst binnen.”

Van Tilburg had niet verwacht dat kapsalons voor de tweede keer dit jaar de deuren moesten sluiten. Het besluit viel koud op haar dak. Ze baalt enorm en gaat de gezelligheid missen. Maar nu is het taak om vooruit te kijken. “We moeten elkaar er doorheen slepen.”