Klein-Zundertse senioren voelen zich door gemeente achter de geraniums gezet
De gloednieuwe bassischool Sint Antoniusschool in Klein-Zundert heeft te weinig klaslokalen. Als oplossing worden de twee ruimtes in het naastgelegen buurthuis gebruikt. Seniorengroep KBO, die gebruik maakt van het gebouw, moet nu de komende vier jaar op zoek naar een andere locatie. En daar zijn ze – zacht gezegd – niet blij mee.
Al bijna twintig jaar maakt seniorengroep KBO uit Klein-Zundert gebruik van buurthuis Levenslust. Maar door het lokalentekort van de naastgelegen bassischool, moet de vereniging nu de helft van het gebouw afstaan. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om twee ruimtes in Levenslust om te toveren tot lokalen.
Financieel is dit volgens de gemeente de meest logische keuze, want noodlokalen bleken geen optie te zijn. De komende drie tot vier jaar zal dit de ’tijdelijke oplossing’ zijn. “We hadden er eigenlijk geen inspraak meer in. Het persbericht was al klaar voordat we überhaupt konden reageren”, vertelt Wies Fens, secretaris bij KBO. Wanneer de zalen worden ingenomen is nog niet bekend.
Geen toekomstperspectief
In de twee zalen waar het om gaat worden dagelijks activiteiten gehouden. In de rechter zaal wordt vier keer per week gebiljart. “Als deze zaal straks weg is moeten we de biljarttafels verkopen. Die passen niet in de andere zalen. Die mensen gaan elders, dus je raakt automatisch ook leden kwijt”, zegt voorzitter Cor van Haaren. Als de leden die biljarten weggaan, zijn ze een grote groep aan mensen kwijt die helpen.
De linker zaal die komt te vervallen is multifunctioneel. De ruimte wordt onder andere ingezet voor handwerken, bingo, kaarten en ‘de huiskamer’. Mensen die moeilijk te been zijn worden door de vereniging opgehaald, spelen vervolgens spelletjes en krijgen ’s middags een warme maaltijd. In de avonduren worden ruimtes verhuurd voor Tai Chi, Yoga en EHBO’ers. Daarvoor krijgen ze een kleine vergoeding om de KBO draaiende te houden. Als de zalen weg zijn vervalt dat ook.
Met 260 leden, waar moeten wij straks naartoe?
Als de zalen ingenomen worden, raakt de seniorengroep ook de gaderobe en toiletten kwijt. Die hebben ze recentelijk allebei zelf nog verbouwd, want voor alles wat in het pand gebeurt moet de vereniging voor eigen kosten nemen. Omdat de wc’s voor kinderen nu te hoog zijn, moeten ze afgebroken en opnieuw verbouwd worden. In het deel wat de senioren straks houden is maar één invalide toilet. Van Haaren: “We hebben ook senioren die incontinentie hebben, waar moeten we straks dan terecht als dit niet meer van ons is?”
Activiteiten die straks verdwijnen, vrijwilligers die weggaan en leden die ergens anders heen gaan; het is de voorzitter niet in de koude kleren gaan zitten. “Er zijn leden die liggen er ’s nachts wakker van. Ik ook wel eens. We hebben hier een ‘home’, dit is een huis voor die mensen. Met 260 leden, waar moeten wij straks naartoe?”, vraagt hij zich af.
Alternatieve locaties
De geboden alternatieve locaties (café Schuttershof, Voetbalclub Moerse Boys en evenementenlocatie Hoeve) zijn volgens de groep senioren niet geschikt. “De Hoeve gaat niet ’s morgens open voor een paar kopjes koffie en de Moerse Boys, ja, dat is niet realistisch”, zegt Van Haaren. De gemeente heeft gevraagd of KBO naar alternatieve locaties wil zoeken, maar de seniorenstichting vind dat die verantwoordelijkheid bij de gemeente ligt.
Er is maar één woord, dat het gevoel van Van Haaren omschrijft: machteloosheid. “Je moet beseffen, je zit hier met 260 mensen. Het is een heel sociaal gebeuren in Klein-Zundert en dat gaan ze nu opheffen. We kunnen niet alleen deze koffiezaal met nog een klein stukje ernaast gebruiken voor al onze activiteiten. Dat gaat niet.”
De voorzitter en secretaris zijn bang dat dit het einde gaat betekenen van de KBO. Het is volgens hen niet haalbaar om het gebouw met de school te delen. Er is geen ruimte om zowel te biljarten als activiteiten zoals yoga, die in rust plaatsvinden, te organiseren. “Ik hoop dat we het mogen behouden en een andere optie zoeken”, zegt Fens.