Oudenbosch

Kleine Mensjes Route in Oudenbosch legt het carnaval van het dorp uit

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Als je door de straten van Oudenbosch loopt is het zoeken geblazen naar kleine carnavalskarikatuurtjes. Op elf verschillenden locaties zijn ‘kleine mensjes’ te vinden. Geen echte mensen, maar poppetjes die nog kleiner zijn dan een pink. ‘De Kleine Mensjes Karnavalsroute’ vertelt het verhaal van ‘ut Puitenhol’.

“Hier zie je de puit en het dikkopje in miniatuur”, vertelt initiatiefneemster Jeannette van Nunen enthousiast. Achter de ramen van een restaurant zijn de twee miniatuurtjes te zien in een doorzichtige kubus. “Of het lastig is om te maken? Ik kan niet zeggen dat er af en toe geen lelijke woorden vallen, en je moet héél veel geduld hebben, maar het is wel heel erg leuk om te doen”, lacht compagnon Monique Jasperse. De dames hebben de handen in een geslagen om dit jaar voor het eerst ‘De Kleine Mensjes Karnavalsroute’ te realiseren.

Monique heeft al meer routes gemaakt. Het idee ontstond in de coronaperiode. “In die tijd was het zo dat mensen beren voor de ramen zette voor de kinderen, zodat zij die konden zoeken. Toen kwam ik op het idee om kleine mensjes te maken met een bijbehorende route. Dus dat mensen een route lopen en in verschillende ruiten de miniatuurtjes kunnen bekijken.” Voor Jeannette is het de eerste keer. “We hebben elkaar ontmoet op een bierfestival. Ik vertelde dat ik iets wilde doen met carnaval. Volgens mij hoefde Jeannette hier niet lang over na te denken”, vertelt Monique.

Kennis

De kennis over het carnaval komt bij Jeanette vandaan. “Ik heb eerlijk gezegd niet superveel met carnaval”, bekent Monique. Maar, ze vindt het dan wel weer leuk om er iets mee te doen, zoals nu in de vorm van het kleine mensjes project. “Ik heb door het maken van de mensjes en de verhalen erachter veel geleerd over het carnaval in Oudenbosch. Er is een wereld voor mij opengegaan”, zegt ze. “Ik wist bijvoorbeeld niet dat de kinderen hier voornamelijk streepjespakjes dragen en de kusjeskring dansen.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Een dweilorkest op het regenboogzebrapad.

Zoeken

Wie goed kijkt ziet de prins, de nar en vele andere figuren die te maken hebben met het volksfeest. Niet alle miniaturen zijn verpakt in een kubusje, sommige staan of hangen vrij voor het raam. “Soms moet je echt goed zoeken naar de kleine mensjes”, vervolgt Monique. De twee kunnen rekenen op veel leuke reacties. “Mensen die het carnaval hier een goed hart toedragen vinden het geweldig”, laat Monique weten. “Het is heel herkenbaar voor de carnavalsvierders.”

Alle poppetjes hebben dus een eigen verhaal, verwijzing of knipoog naar de realiteit. Zo is bijvoorbeeld een regenboogzebrapad te zien met een dweilorkest erop. “Een knipoog naar het verleden”, vertelt Jeannette. Als de bijbehorende QR-Code gescand wordt krijg je alle informatie die bij het tafereeltje hoort.

De route komt langs verschillende horecagelegenheden in het dorp. Tussendoor is er dus ook nog tijd voor een lokaal hapje en drankje. “Het doel is om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen. Daarnaast hopen wij ze uiteraard wat te leren over het carnavalsfeest”, besluiten de makers.

De Kleine Mensjes Karnavalsroute is tot en met eind maart te bezichtigen.

Lees ook: Youp van ’t Hek in een mini-kubus? Past prima in de ‘kleine mensjes route’