Roosendaal

Klimaatsafari en duurzaamheidsmarkt op Majoppeveld

Wie aan een bedrijventerrein als Majoppeveld in Roosendaal denkt, zal niet gelijk aan duurzaamheid denken. | Foto: Koen Mol

Wie aan een bedrijventerrein als Majoppeveld in Roosendaal denkt, zal niet gelijk aan duurzaamheid denken. | Foto: Koen Mol

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Wie aan een bedrijventerrein als Majoppeveld in Roosendaal denkt, zal niet gelijk aan duurzaamheid denken. Toch zijn de bedrijven die er gevestigd zijn voortdurend bezig met het vergroenen van hun bedrijven en de omgeving. Om dat uit te dragen is er komend weekend een themadag over duurzaamheid.

Bedrijven op dat ooit zo verpauperde terrein zijn sinds 2019 bezig met het toekomstbestendig maken van de omgeving. Dat wordt gedaan onder coördinatie van Ondernemersverening Majoppeveld. “We hebben in die tijd voor 150 bedrijven inzichtelijk gemaakt wat hun footprint is en hoe vervuilend ze dus waren”, legt Pieter Wierckx uit.

Veel ondernemers hebben de handen uit de mouwen gestoken

Sindsdien is er gewerkt aan een masterplan om het bedrijventerrein te verduurzamen. “Het is een veelomvattend plan waar staat hoe we de infrastructuur willen vergroenen en ook de bedrijven kunnen stimuleren om zelf wat te doen.” Veel ondernemers hebben ondertussen ook al de handen uit de mouwen gestoken volgens parkmanager Wierckx. “Je moet denken aan maatregelen zoals grasbeton aanleggen op parkeerplaatsen, groene daken en gevels, het aanleggen van wadi’s en het aanplanten van groen.”

Al deze maatregelen zorgen ervoor dat water- en hittestress wordt voorkomen. Dat dit geen overbodige luxe is, bleek afgelopen weekend. Door de harde hoosbuien hadden bedrijven te maken met wateroverlast.

Wat bewoners en ondernemers nog meer kunnen doen op het gebied van verduurzaming, komen ze te weten op de duurzaamheidsmarkt. “Je kunt je laten informeren over wat je kan doen met bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen.”

Klimaatsafari

Mensen die de duurzame toepassingen in praktijk willen zien, kunnen op de fiets stappen voor een klimaatsafari. “Denk daarbij aan zonnepanelen op de daken van bedrijven, een originele en onaangetaste waterdoorgang, biodiversiteit met insectenhotel, wadi’s, duurzaam ingerichte percelen met extra groen en speciale parkeervakken.”

Naast de duurzaamheidsmarkt en de klimaatsafari is er ook de uitreiking van de prijs voor de beste vlog voor kinderen die in groep 7 zitten. Ze hebben bijvoorbeeld vlogs gemaakt over biodiversiteit, en duurzame bouw. De themadag is op zaterdag 17 september op het parkeerterrein tegenover de Sligro. Al met al wil Wierckx laten zien dat de bedrijven op Majoppeveld niet alleen maar denken aan geld verdienen, maar ook aan hun omgeving en de toekomst.