Roosendaal

Klok in Roosendaalse Oude Raadhuis weer terug

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het zal veel mensen niet eens opgevallen zijn, maar het Oude Raadhuis in Roosendaal heeft het een paar maanden zonder klok gedaan. Het klokje was weg voor renovatie, en is nu weer teruggehangen door een gespecialiseerde monteur.

Raadsleden Arwen van Gestel en Eric de Regt hebben eind vorig jaar bij de gemeente aangedrongen om het klokje te laten renoveren. Volgens hen zijn er met name oudere inwoners van Roosendaal die het geluid van de klok missen. 

Aan de klok uit het jaar 1603 is weinig gedaan. Het verschil zit volgens monteur Frank Remmers van Royal Eijsbouts in de as. Voorheen slingerde de klok hen en weer aan de as. Nu hangt de klok vast en wordt de klepel elektrisch in beweging gebracht. Dankzij deze vernieuwing hoeft er niet meer aan een touw worden getrokken om de klok te luiden, maar kan dat gedaan worden middels een mobiele app. 

De klok werd vroeger gebruikt aan het begin van raadsvergaderingen, en zou ook tijdens carnaval een functie hebben gehad. Op welke momenten de klok nu te horen zal zijn is nog niet bekend.