Wouwse Plantage

Klusvrouwen Conny en Claudia bouwen hun eigen huizen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De ene was vroeger ballerina, de ander werkte hele dagen achter de computer. Nu wonen ze in hun eigen gebouwde tiny houses, én hebben ze allebei hun eigen klusbedrijf. Conny en Claudia zijn echte klusvrouwen en zien hun toekomst dan ook in dit wereldje tegemoet.

Op een perceel langs de Schouwenbaan in Wouwse Plantage staan sinds kort twee zelfgebouwde tiny houses. “We wonen hier nog niet zo lang hoor, dus het is nog niet helemaal af”, vertelt Conny terwijl ze de deur van haar huis opent. “Maar het is nu vakantie en de kinderen zijn hier, dus we hebben even een pauze van al het klussen en bouwen.”

Tiny houses

Het huisje van Conny is 60 vierkante meter, ze woont daar samen met haar drie kinderen en twee hondjes. “We hebben allemaal onze eigen slaapkamer”, vertelt ze. Aan het huis is namelijk een aanbouwtje geplaatst. “Dat was gewoon een tuinschuur, maar daar heb ik twee kamers van gemaakt.”

Achter het huis van Conny staat, sinds twee weken, het huisje van Claudia. “Ik ben nu nog druk bezig met isoleren en de afbouw. Toevallig komt deze week mijn douchecabine binnen!” Plank voor plank heeft ze haar huis in elkaar gezet. “Alleen de fundering en de dakbedekking heb ik niet gedaan. Soms moet je ook wel eens iets uit handen geven hoor.”

Klusbedrijf

Beide vrouwen hebben hun eigen klusbedrijf. “Conny is meer van de meubelrenovaties, het schilderen en het behangen. Ik ben juist meer van de afbouw en het maken van meubels”, legt Claudia uit. “We werken niet altijd samen. Maar we vullen elkaar wel mooi aan. Daardoor geven we soms klussen aan elkaar, of we gaan ergens samen naartoe.”

Ze onderscheiden zich als vrouwen best wel in het kluswereldje. “Je merkt dat alleenstaande vrouwen of oudere mensen toch wel voorkeur voor een vrouw hebben”, vervolgt Claudia. “Doordat we een andere blik hebben op klussen, en misschien ook wel omdat we iets meer opruimen”, vult Conny haar vriendin aan.

Toekomstplannen

Als de tiny houses helemaal klaar zijn, gaan de klusvriendinnen een atelier op hun perceel bouwen. “Ik wil hier workshops ‘zelfredzaamheid voor vrouwen’ gaan geven. Dus dat ik vrouwen leer hoe ze een schilderij op kunnen hangen bijvoorbeeld. En ik renoveer graag meubels, ook daar kan ik workshops in gaan geven”, zegt Conny. Compagnon Claudia kan het atelier gebruiken om meubels in te maken.

En als het tweetal nog verder droomt, dan zien ze het voor zich dat ze een mini brocante beginnen op hun terrein. “Gewoon lekker in de buitenlucht, als we de tuin mooi ingericht hebben”, zegt Conny.

Reizen

Maar, er hangt wel een keerzijde aan hun droomperceel. “Eigenlijk is dit een recreatieperceel”, legt Claudia uit. “Dat betekent dat we hier tien jaar mogen wonen, en daarna ieder jaar minstents drie maanden ergens anders moeten zijn.” Gelukkig is ook dáár een oplossing voor bedacht. “Wij gaan dan gewoon lekker drie maanden per jaar op reis, en de huisjes verhuren we die periode!”, aldus de positieve klusvriendinnen.