West-Brabant

KNVB zet definitief streep door RegioCup voor senioren, laatste hoop voor jeugd

Maarten Elst Maarten Elst

Het amateurvoetbalseizoen voor senioren zit er definitief op. De KNVB ziet vanwege de huidige coronamaatregelen geen optie meer om de RegioCup, het alternatief voor competitievoetbal, te organiseren. Dat maakte de voetbalbond donderdagochtend bekend. Voor jeugdteams is er wel nog enige hoop. Mochten er op zeer korte termijn versoepelingen van de maatregelen plaatsvinden, dan kunnen zij direct van start in een afgeslankte variant van de RegioCup.

De RegioCup voor senioren is definitief verleden tijd. Met de verschoven versoepelingen tot op zijn vroegst 18 mei blijft er voor de senioren weinig tijd over voor het uitvoeren van het toernooi. Volwassenen trainen momenteel nog in groepjes van maximaal vier personen. “Om verantwoord wedstrijden te kunnen spelen, is een periode van twee tot drie weken nodig om wedstrijdfit te kunnen worden. In dat geval kan de KNVB RegioCup op zijn vroegst in het weekend van zaterdag 5 en zondag 6 juni starten”, zo laat de bond weten.

Nog hoop voor jeugd

“Voor een toernooivorm blijft er dan te weinig tijd over. De zomervakantie gaat van start op 10 juli. En in de zomer op veel sportcomplexen is grasonderhoud nodig”, vervolgt de bond. Gezien de uitgestelde versoepelingen en het eerdere openingsplan van het kabinet (herstart op 7 juli) is een opstart van de RegioCup niet haalbaar.

Voor de jeugd tot en met 19 jaar is er nog wel een sprankeltje hoop. Kinderen mogen al een tijdje in groepsverband trainen en op de eigen vereniging onderlinge partijtjes spelen. Voor hen houdt de KNVB de optie om de RegioCup alsnog te organiseren wel langer open.

Zomervoetbal

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB, had graag een ander bericht uitgestuurd. “De KNVB wil alle reële opties zo lang mogelijk openhouden en niet zelf onnodig of voorbarig de kans op het spelen van wedstrijden wegstrepen. Daarom hebben we ons gedurende de coronatijd telkens flexibel getoond en bij de overheid eerst ons ‘Plan B’ en daarna de KNVB Regiocup, als alternatief voor de competities, aangedragen”, vertelt de directeur. “We blijven in gesprek met ‘Den Haag’ en we blijven actief zoeken naar mogelijkheden. Wij hadden namelijk heel graag gezien dat men inmiddels weer normaal en veilig in de buitenlucht kon voetballen.”

De KNVB blijft actief meedenken met amateurvoetbalverenigingen om alsnog wedstrijdvoetbal te organiseren zodra dat weer toegestaan is. Zo ondersteunt het zomervoetbal-projecten voor verenigingen die over kunstgrasvelden beschikken. Ook beach soccer, dat de laatste jaren in opkomst is, krijgt speciale aandacht van de KNVB. Beide projecten zullen later meer informatie ontvangen van de KNVB.