Woensdrecht

Komend carnavalsseizoen geen optochten in de gemeente Woensdrecht

Redactie Redactie

Het is bijna d’n Elfde van d’n Elfde en normaliter betekent dat de start van het carnavalsseizoen. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is het ‘vrijwel onmogelijk om nog maar iets te organiseren’. In plaatsen waar nog iets gebeurt zal dit kleinschalig en in besloten kring zijn, hoogstwaarschijnlijk digitaal.

Door: Roland Pijnen

Carnavalsverenigingen uit de gemeente Woensdrecht worstelen al langere tijd met het vraagstuk: Hoe gaan we volgend jaar carnaval vieren? De kans is groot dat evenementen waar veel publiek op afkomt niet georganiseerd mogen worden. De coronapandemie zet dan ook een streep door de carnavalsoptochten voor volgend jaar in de gemeente Woensdrecht. Ook in alle andere omliggende gemeenten hebben carnavalsstichtingen besloten de optochten niet door te laten gaan.

Te groot risico 

Burgemeester Steven Adriaansen vindt het ontzettend jammer dat de carnavalsoptochten niet door kunnen gaan. Wel heeft Adriaansen begrip voor het genomen besluit. “We kunnen niet het risico nemen dat het coronavirus om zich heen grijpt onder het publiek dat op de optochten afkomt.” De burgemeester heeft met alle carnavalsstichtingen uit de gemeente en Stichting Openbare Feestelijkheden (SOF) contact gehad. Samen met de stichtingen is hij tot deze conclusie gekomen. Adriaansen denkt dat het goed is dat de gemeente Woensdrecht zich aansluit bij de aangrenzende gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal. “Anders krijg je een ongewenste extra toestroom van mensen uit andere plaatsen.”

Gezondheid gaat boven alles

Met pijn in het hart en een kras op de carnavalsziel hebben de gezamenlijke Woensdrechtse carnavalsstichtingen helaas moeten melden dat er besloten is enkele carnavalsactiviteiten in het seizoen 2020-2021 af te lasten. “Wij moeten als carnavalsstichtingen onze maatschappelijk verantwoordelijkheid nemen. Gezondheid gaat boven alles.”

De carnavalstichtingen hebben geen glazen bol en dus zijn ze flexibel genoeg om te blijven zoeken naar mogelijkheden binnen de dan geldende regels. Carnaval gaat net als Oud & Nieuw door, alleen op een andere manier zonder druk bezochte activiteiten.