West-Brabant

Koningsdag 2020 heel anders dan anders

Een vrolijke stoepkrijt-/fotowedstrijd in Woensdrecht (foto: S.O.F.)

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Dat veel Koningsdag-activiteiten niet door gaan dit jaar, is voor niemand nog een verrassing. Maar Nederland zou Nederland niet zijn als de dag zó maar voorbij ging. Landelijk en lokaal wordt nog best het één en ander gedaan. Een overzicht.

De verjaardag van koning Willem-Alexander is deze keer geen uitbundig feest. De dag is landelijk zelfs omgedoopt tot Woningsdag omdat we thuis moeten blijven. Toch heeft de Oranjebond nog wat ideeën gepresenteerd om er wat van te maken. Op 27 april luiden om 9.45 uur de klokken door het hele land. En de NOS start om 10.10 uur met een speciaal tv-programma dat eerdere Koningsdagen gaat tonen.

Vanaf 12.00 uur is er een digitale kleedjesmarkt op internet. Kinderen kunnen een digitale felicitatie sturen aan de koning en uitleggen hoe ze de coronacrisis zelf ervaren. Vervolgens wordt de dag feestelijk afgesloten met een thuistoost. Het idee is dat iedereen om 16.00 uur het glas heft en de koning feliciteert.

Regionaal overzicht

Ook in Zuidwest-Brabant vervallen de grotere activiteiten, maar in veel plaatsen zijn toch wat leuke alternatieven bedacht. We zetten ze voor je op een rijtje, voor zo ver ze al zijn aangemeld bij de redactie. Deze lijst kan dus nog worden aangevuld.

Bergen op Zoom: Er komt een wedstrijd voor leerlingen van de basisscholen. Er is een kleurplaat beschikbaar waarop ook geknutseld kan worden. Een foto ervan is tot uiterlijk 25 april in te sturen naar [email protected]. De inzendingen komen op de Facebookpagina van het Oranjecomité en op Koningsdag worden daar de winnaars bekend gemaakt. De kleurplaat is te downloaden via: https://www.koningsdagboz.nl/kleuren2020.

Ook komt er een challenge voor jongeren en volwassenen. Inwoners kunnen filmpjes insturen om de koning te feliciteren, met een originele boodschap of een eigen interpretatie van het Wilhelmus. Hier zijn ook prijzen mee te winnen. De gemeente gaat kaarten verzenden, vooral naar mensen in zorg- en verpleeginstellingen, met een boodschap erop van burgemeester Frank Petter. De burgemeester geeft op ZuidWest TV ook een videoboodschap voor de Bergenaren en voor mensen die een lintje krijgen. Bergen op Zoom roept ook op om massaal de vlag buiten te hangen.

Halsteren: Voor het voormalige Halsterse raadhuis wordt de vlag gehesen en alle inwoners krijgen de oproep thuis hetzelfde te doen. Verdere plannen zijn nog onder voorbehoud. Normaal gesproken is er een bijeenkomst voor alle gedecoreerden uit Halsteren en Lepelstraat. Nu kan dat niet, maar er wordt bij hen waarschijnlijk wel een lekkere traktatie afgegeven.

Bewoners van Huize Elisabeth wonen tijdelijk in de Bosgaard op landgoed Vrederust. Zij krijgen ieder jaar een traktatie, die worden nu daar bezorgd. Ook bij sponsoren wordt een presentje afgegeven. Via de basisscholen worden kleurplaten verdeeld onder de jeugd. Die kunnen ze voor het raam hangen als ie af is. Als ouders via Facebook doorgeven dat ook bij hen een tekening hangt komt de jury langs. Er zijn drie mooie prijzen te winnen. 

Hoogerheide: zie Woensdrecht en video.

Huijbergen: geen activiteiten 

Lepelstraat: De burgemeester heeft alle inwoners gevraagd de vlag uit te hangen op Koningsdag. Oranje Vereniging Lepelstraat sluit aan bij de activiteiten rondom de gedecoreerden van Halsteren en Lepelstraat. Normaal zijn die te gast op een bijeenkomst voor gedecoreerden in Halsteren, maar die kan dit jaar niet doorgaan. Deze keer krijgen de gedecoreerden een traktatie thuisbezorgd van de Lepelstraatse delegatie.

Het fietsenversieren voor kids gaat in aangepaste vorm ook door. Via social media kunnen ze het resultaat laten zien en alle deelnemers krijgen een prijsje! Er wordt nog bekeken of bij de Lepelstraatse verzorgingshuizen een passende traktatie bezorgd kan worden. 

Moerstraten: geen activiteiten 

Nispen: geen activiteiten 

Ossendrecht: Voor de bewoners van een woonzorgcentrum worden een uur lang plaatjes gedraaid. Familieleden kunnen vooraf een verzoekje indienen. 

Putte: Er is een kleurwedstrijd en de kleurplaten komen bij de Albert Heijn en Jumbo te liggen. Verder komt er een oproep van Stichting Culturele Evenementen Putte om het huis en/of de tuin te versieren en een foto hiervan op Facebook te plaatsen. Voor de mooiste inzendingen is een prijs beschikbaar. 

Roosendaal: geen activiteiten

Woensdrecht (video): Via de website van de Stichting Openbare Feestelijkheden Hoogerheide/Woensdrecht kun je een videoboodschap van Burgemeester Steven Adriaansen bekijken. Om 09.45 uur begint de dag met klokgelui en vlaggen. Alle inwoners wordt gevraagd thuis ook de vlag uit te hangen en om 10.00 uur in de voordeur, tuin, op het balkon of vanuit het raam het Wilhelmus te zingen of spelen.

Verder wil men heel Hoogerheide en Woensdrecht oranje laten kleuren. De oproep is: versier je huis, je fiets, of jezelf. Knutsel iets moois of versier de stoep voor je huis met krijt. Als het thema maar ‘Oranje’ is! Er kan tot 15.00 uur een foto of filmpje van worden ingezonden via de S.O.F. website en er zijn leuke prijsjes mee te winnen. De winnaars zijn vanaf 17.00 uur bekend en de prijzen worden thuisbezorgd. Als laatste roept de organisatie inwoners op een gedicht, gedachte, verhaal of tekening online in te zenden, waarin je duidelijk maakt hoe je deze dag beleefd hebt. Er wordt later een tentoonstelling of boekje van gemaakt.

Wouwse Pantage: Ook hier wordt van Koningsdag een Woningsdag gemaakt. Inwoners die voor 10.00 uur de vlag uithangen, dingen mee naar een viertal oranje tompoezen. Voor de kinderen is er een stoepkrijtactie. Zij kunnen een mooie felicitatie voor de Koning tekenen op de stoep voor hun huis of in de achtertuin. Tussen 15.00 uur en 17.00 uur vliegt er een drone over het dorp om alle kunstwerken en felicitaties vast te leggen. De mooiste uitingen ontvangen een leuk prijsje. Meedingen? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en je krijgt een setje stoepkrijt thuisbezorgd. De gemaakte beelden worden gezet op de Facebookpagina van Oranje Comité Wouwse Plantage geplaatst.

  • Staan de activiteiten in jouw gemeente er nog niet bij? Mail ons gerust: [email protected]
  • Let op: We plaatsen in dit overzicht in principe alleen de activiteiten van gemeenten en Oranjecomités. Het is niet bedoeld voor commerciële en verwante zaken.