Bergen op Zoom

Koningshek onthuld: ‘Blij dat we het eindelijk kunnen vieren’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Ter ere van 75 jaar vrijheid van Nederland is in 2020 een hek geplaatst rond de Koningslinde in Bergen op Zoom. Door corona was het niet mogelijk om de plaatsing te vieren. Donderdag was eindelijk de officiële onthulling. ”We zijn blij het eindelijk te kunnen vieren.”

De Koningslinde op het Bolwerk is ter ere van de troonwisseling in 2013 door toenmalig burgemeester Dick de Cloe geplant. In iedere Nederlandse gemeente zijn die dag lindebomen geplaatst. Veel van die bomen hebben een sierhek, ook wel een Koningshek. Dit was in Bergen op Zoom nog niet het geval. Kiwanisclub Bergen op Zoom bracht hier verandering in.

Geen wedstrijd

In samenwerking met het Roncalli, ‘t Rijks en het Mollerlyceum is een ontwerp van het hek gemaakt. Leerlingen van de bovenbouw hebben op kunstenaar Banksy geïnspireerde ontwerpen gemaakt. De docenten hebben de vijf meest passende ontwerpen gekozen. ‘’Het was absoluut geen wedstrijd’’, vertelt oud-conrector Dome Widdershoven. ‘’Dat past niet bij het thema vrijheid. Alle ontwerpen zijn goed, maar deze lenen zich het beste voor het hek.’’ De ontwerpen zijn in panelen van cortenstaal uitgesneden en geplaatst rond de boom.

Kunstenaars

Lotte Dekker en Amy Pieters zijn de gekozen kunstenaars van het Roncalli en Vera Hultermans vertegenwoordigt ’t Rijks. Vera van der Eijnden is de ontwerpster van het Mollerlyceum.