Bergen op Zoom

Koninklijke erepenning voor archeologiestichting In den Scherminckel

Anouk Houweling Anouk Houweling

De Bergse archeologiestichting In den Scherminckel bestaat dit jaar vijftig jaar. Afgelopen zaterdag werd dat groots gevierd met alle vrijwilligers, (oud-)bestuursleden en oprichters. Als kers op de taart kregen ze van locoburgemeester van Bergen op Zoom Barry Jacobs de koninklijke erepenning uitgereikt.

Stichting In den Scherminckel is vijftig jaar geleden opgericht door drie studenten die archeologische vondsten deden. “Ze wilden het in een stichting beheren”, zegt voorzitter Stephan Asselbergs. Sindsdien worden de opgravingen tentoongesteld voor publiek.

Bijzonder

In den Scherminckel heeft wel vaker prijzen gehad, maar deze is toch wel heel bijzonder. “Ik ben heel trots. Het is toch wel van de bovenste plank afkomstig”, zegt Asselbergs. Tijdens het vieren van het gouden jubileum kwam locoburgemeester Barry Jacobs langs om de erepenning uit te reiken.

De uitreiking kwam niet als een verrassing. “Er was wel kortgesloten dat hij zou komen, dus we wisten het al. Maar het is wel een leuke blijk van waardering.” Ook voor alle vrijwilligers die samen de vondsten opgraven, restaureren en tentoonstellen. “Die zijn het belangrijkste in het hele verhaal.”

Stichting

De stichting heeft een tentoonstelling in het oude politiebureau aan de Wassenaarstraat. Die is op woensdagmiddag en zaterdagmiddag gratis te bezoeken. Op dinsdag en donderdag kunnen mensen zelf meehelpen met het restaureren van bijvoorbeeld aardewerk. Ook gaat de stichting langs scholen om uitleg te geven over archeologie en de geschiedenis van de stad.

Proces

Bij nieuwe bouwprojecten wordt er altijd een archeologische verwachting gedaan. Daarbij wordt er gekeken naar gebouwen die er vroeger stonden. “Stadsarcheoloog Marco Vermunt houdt dat in de gaten en bouwers zijn ook verplicht het te melden als ze iets vinden.” Zo is er een paar weken geleden een deel van de Steenbergse poort gevonden. “Dan proberen we het in beeld te brengen en dat is meestal een snel proces. De bouw wil ook verder, dus het zijn wel eens haastklusjes.”

Nieuw gebouw

Asselbergs heeft na deze mooie erkenning weinig wensen meer over, op één na. “We hopen op een permanente plek voor onszelf.” In den Scherminckel zit nu als antikraak in het voormalige politiebureau. Een nieuwe plek om de collectie nog beter aan het publiek te kunnen laten zien staat dus nog op het wensenlijstje. “Er blijven altijd wensen over”, sluit Asselbergs af.