Roosendaal

Koninklijke Nederlandse Motorboot Club opent haven met Aspergevaartocht

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De nieuwe haven van Roosendaal heeft z’n eerste officiële waterevenement achter de rug: een Aspergevaartocht. Wethouder Arwen van Gestel heeft in de Zwaaikom de KNMC welkom geheten, de Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club. Het waren de eerste plezierjachten die de haven van Roosendaal bezochten in een georganiseerde toervaart.

De vlaggen zijn vrijdag in top gehesen in de nieuwe Roosendaalse haven. Het was de eerste keer dat de Zwaaikom een georganiseerde toertocht van plezierjachten mocht ontvangen. Wethouder Arwen van Gestel verwelkomde de leden van de KNMC, de Koninklijke Nederlandse Moterboot Club. Zij toeren door West-Brabant in een Aspergevaartocht. Het was het eerste waterevenement in de nieuwe wijk Stadsoevers.

Leo Heijmans van de KNMC heeft de Aspergevaartocht georganiseerd. Hij was enthousiast over de Roosendaalse haven. “Er is heel veel in geïnvesteerd in de gemeentehaven. En ja, we zijn blij dat we daar als eerste toertocht mochten komen liggen,” vertelt hij. “Ik kende hem natuurlijk van vroeger, van de zwaaikom als de beroepsschepen hier kwamen draaien. Dat is natuurlijk niet meer aan de orde: industrie is allemaal weg. En dat is gelukkig nou zo heringericht dat er ook passanten kunnen komen en groepjes met boten.”

De organisator van de Aspergevaartocht verwacht dat de nieuwe haven nog veel zal meemaken de komende jaren. “Er komen nou natuurlijk allemaal huize. Die huizen zullen onherroepelijk aan ‘t water komen te staan. En er zullen natuurlijk sloepjes bij komen te liggen. Dus ik denk dat ‘t een hele goeie promotie is voor de stad,” legt Heijmans uit. Dat er nog veel bouwplannen zijn, maakt hem ook nieuwsgierig genoeg om nog eens terug te komen. “De leden geven ook aan: als wij over vijf jaar terugkomen, dan zal dat er weer heel anders uitzien. En we willen er graag nog een keer gebruik van gaan maken.”