Hoogerheide

Koninklijke Onderscheiding voor Jan Prop

Redactie Redactie

De 59-jarige Jan Prop uit Hoogerheide heeft zaterdagavond een Koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Adriaansen.

Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het was een totale verrassing voor Prop, omdat hij normaal zelf degene is die voor de gemeente Woensdrecht de aanvragen voor Koninklijke Onderscheidingen verzorgt.  

Prop ontvangt de onderscheiding voor zijn vrijwillige inzet bij diverse sportverenigingen en stichtingen in de gemeente Woensdrecht. Een groot deel van zijn vrijwilligerswerk verrichtte hij de afgelopen 25 jaar binnen de wielersport. Onder andere als voorzitter van de Wieler Toer Club Woensdrecht en als voorzitter van de Stichting GP Adrie van der Poel die in 2009 en 2014 het WK Veldrijden organiseerde. Sinds 2009 is hij ook voorzitter van de internationale vereniging voor cyclo-cross organisatoren. Daarnaast verrichtte hij ook bestuurswerk voor tennisvereniging Mattemburg. Burgemeester Adriaansen sprak mede namens het gemeentebestuur grote complimenten en waardering uit voor de verdiensten van Jan Prop.

De verdiensten uitgelicht:

Vanaf 1989 tot 2007 voorzitter van de Wieler Toer Club Woensdrecht (voorheen Triatlon Hoogerheide). Onder zijn leiding  is de jaarlijkse ATB-toertocht in de Zuidwesthoek geïntroduceerd met meer dan 1000 deelnemers per keer. Het huidige bestuur maakt tot op de dag van vandaag nog steeds dankbaar gebruik van zijn bestuurlijke ervaring en ideeën. Met 31 jaar lidmaatschap is hij ook het langst actieve lid van de vereniging.

Van 1995 tot 2002 bestuurslid van tennisvereniging  Mattemburg. Hij was hierbij vooral belast met de sponsorzaken voor de Zuidwesthoek. Er werden een aantal grote sponsoren binnengehaald en het lukte ook om tenniskleding voor de jongere leden te laten sponsoren. Namens het bestuur had hij zitting in de overkoepelende organisatie de Zuidwesthoek, om de belangen van de Tennisvereniging Mattemburg te behartigen.

Vanaf 1999 bestuurslid en vanaf 2001 voorzitter van de Stichting GP Adrie van der Poel. Naast het voorzitterschap is Jan hier ook de grote kracht achter het aantrekken van sponsoren. Ook alle perscontract en lopen via hem. Binnen de wielerwereld heeft hij een groot netwerk opgebouwd in binnen- en buitenland. Onder zijn voorzitterschap heeft de organisatie van de GP Adrie van der Poel twee maal (in 2009 en 2014) een bijzonder succesvol WK Veldrijden georganiseerd met ruim 50.000 bezoekers.  Eveneens wordt er voor de 12e keer een UCI wereldbekerwedstrijd verreden in Hoogerheide.

Vanaf 2001 lid en vanaf 2009 voorzitter van de Association internationale des Organisateurs de Cyclo-Cross (AIOCCross). Dit is de  internationale vereniging voor cyclo-cross organisatoren. Hierin heeft hij veelvuldig overleg met nationale wielerbonden en de bijeenkomsten zelf zijn mondiaal belegd.  Vanuit zijn rol als voorzitter van de AIOCCross heeft hij ook zitting in de UCI Cyclocrosscommissie. Bij het opstellen van de internationale wedstrijdreglementen en de wedstrijdkalender vervult hij een belangrijke  rol. In 2014 zijn onder zijn leiding in Louisville (USA) besprekingen gestart om een AIOCCross afdeling specifiek voor de USA op te richten.