Hoogerheide

Koninklijke onderscheiding voor Willem Oerlemans uit Hoogerheide

lintje Willem Oerlemans Hoogerheide

Foto: Gemeente Woensdrecht

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Op zaterdag 18 mei 2024 heeft burgemeester Adriaansen een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Willem Oerlemans (78) uit Hoogerheide. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege zijn verdiensten rondom de doorkomst van de Roparun in Hoogerheide, maar ook vanwege zijn inzet voor tal van andere evenementen en organisaties in de gemeente Woensdrecht.

Wat 15 jaar geleden begon met het bakken van wat eieren voor de lopers, is uitgegroeid tot een volwaardig ontbijt dat door het doorkomstteam Roparun Hoogerheide aan de lopers wordt aangeboden. Willem is de drijvende kracht achter dit team. Hij zorgt ervoor dat de lopers en verzorging ergens terecht kunnen, regelt de sponsoring voor de ontbijtbenodigdheden en stuurt de vrijwilligers aan.

Bovendien wordt er tijdens de doorkomst gecollecteerd, zodat er een extra financiële bijdrage aan het goede doel kan worden geleverd. Noemenswaardig is dat hij in 2019 een recordaantal loten heeft verkocht, waarmee hij maar liefst €17.000 ophaalde voor het goede doel.

Iedereen weet Willem te vinden

Zeer veel verenigingen in de gemeente Woensdrecht hebben weleens een beroep gedaan op Willem Oerlemans. Vanwege het transportbedrijf was dit vaak vanuit logistiek oogpunt, maar ook voor goede raad en daad wist men hem altijd te vinden. Zijn vrachtwagens of opleggers leende hij talloze keren uit, of hij zat zelf op de heftruck. Bijvoorbeeld voor de ondernemersvereniging, om de vlaggetjes op te hangen voor de Lentefeesten. Of in de voorbereiding of afbouw van het Brabantse Wal Festival.

Ook bij de Woensdrechtse Boerendag is hij altijd intensief betrokken geweest. Hij bood opslagruimte aan en zorgde ervoor dat er op het terrein elektriciteit aanwezig was. De dierenverblijven werden gefabriceerd in zijn loods en hij stelde containers beschikbaar als schaduw- of schuilplaats.

Schoolkampen en kampeerspullen

Willem bracht zo’n 30 jaar alle benodigdheden en bagage naar Hulst, waar basisscholen De Stappen en de Poorte op de fiets naartoe gingen voor het schoolkamp. Geblesseerde kinderen reden met hem op de vrachtwagen mee terug.

Tevens heeft hij jarenlang de kampeerspullen voor Scouting Hoogerheide naar binnen- en buitenland vervoerd. Tijdens de Truckrun mochten mensen met een beperking met de vrachtwagen meerijden. Willem zette zich ook nog eens in voor het diabetesfonds.