Sprundel

Kookles voor diabeten: ‘Ik at nooit knoflook, maar dat is goed bevallen’

Liselotte de Lobel Liselotte de Lobel

Pasta’s, snelle suikers en bewerkt vlees. Mensen met diabetes kunnen die alledaagse producten niet eten. Het kan dan soms ook best lastig zijn om lekkere gerechten te maken. Maar volgens Elly Scheepers, organisator van de Kook en Eetclub voor Diabeten, hoeft dat helemaal niet moeilijk te zijn. “Alles is te verkrijgen op internet, maar maak dat maar eens smaakvol.”

In de keuken van dorpshuis de Trapkes in Sprundel staat de groep van Elly elke donderdagmiddag een nieuw gerecht te bereiden. Vandaag staat zowel een voor- als hoofdgerecht op het menu. “We beginnen met een Oosterse pompoensoep en voor het hoofdgerecht Chili sin carne. Dus het is een vegetarisch maaltijd, wat wel goed is voor mensen met diabetes”, vertelt ze.

Om 15.00 uur komt de groep bijeen. Noch voordat de deelnemers tijd hebben voor hun kopje koffie of thee, moeten de eerste groenten al gesneden worden. “Ik ben echt van de verse groentes en heel veel snijwerk. Tijdens het snijden hoor je al dat de eerste praatjes beginnen”, aldus Scheepers. Want de kookles dient niet alleen als inspiratie voor nieuwe gerechten.

Inspiratie en sociale cohesie

Scheepers: “De aanleiding is meervoudig. Het is goede voeding, maar ook sociaal netwerk. Er zijn veel alleenstaanden die deelnemen aan deze kookclub. Ze ontmoeten elkaar hier en ook buiten deze setting en je ziet dat er een vriendengroep ontstaat.” Dien Cools, een van de eerste deelneemsters, kan dat beamen. “Het samen koken en snijden is wel leuk ja. Als je alleen eet, dan is dat niet zo gezellig hè.”

Jan Oomen is bij toeval bij de les betrokken geraakt. “Ik ben hier altijd in de Trapkes de krant aan het lezen. Toen hoorde ik dat ze gingen koken voor diabetes en heb ik me aangemeld.” De lessen volgt hij voornamelijk voor de gezelligheid. “Voor mijzelf kook ik niet, want ik eet gezamenlijk bij ontmoetingslocatie Sint Janshof.”

Het is wel makkelijk als je wat anders kan eten.

Naast dat de les gezellig is, biedt het volgens Scheepers ook veel inspiratie en variatie. “De deelnemers zijn vaak een beetje op leeftijd en kennen de Hollandse pot. De gerechten die aangeboden worden zijn van een andere keuken.” Daarom benadrukt ze ook het belang van proeven en leren te eten.

“Ik at nooit geen knoflook, maar dat is heel goed bevallen. Uien at ik ook altijd veel minder thuis, dus dat is op die manier wel meer geworden”, aldus deelneemster Gerda. Ook Dien heeft al veel van de lessen geleerd. “Je leert wel andere kruiden kennen en andere gerechten. Dus het is altijd wel makkelijk als je wat anders kan eten.”