Roosendaal

Kortendijk bestaat 50 jaar: ‘Dat kunnen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan’

Sita Kengen Sita Kengen

De wijk Kortendijk in Roosendaal bestaat dit jaar vijftig jaar en daarom is het feest. Om in beeld te brengen wat de wijk de afgelopen vijftig jaar heeft doorgemaakt, is er een foto-expositie geopend. Ook zijn er verschillende activiteiten gepland rondom het evenement.

Er wordt feest gevierd in de wijk Kortendijk, die in 1973 is ontstaan. “Dit jubileum kunnen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan”, zegt Ben Buurstee, voorzitter van het bewonersplatform Kortendijk. Vorig jaar zijn we begonnen met de voorbereidingen voor de tentoonstelling, die is opgedeeld in drie thema’s.

Thema’s

Wim Matthijssen is lid van werkgroep Kortendijk 50 jaar. Al wandelend laat hij zien wat er zoal te zien is in de tentoonstelling. Hij begint bij het schoolproject. “De scholen hebben met maquettes laten zien hoe ze de wijk zien over vijftig jaar. Bij elke school hebben we een winnaar gekozen, hun werk is hier te zien.”

Verderop in het gebouw is een zaal te vinden waar het grootste deel van de foto’s hangt. “Oud en nieuw Kortendijk is hier te vinden. We hebben er bewust voor gekozen geen tekst onder de foto’s te hangen. Dit lokt mensen uit er echt over in gesprek te gaan. We hebben al veel bezoekers gehad en daar zijn we erg blij mee.”

In weer een andere ruimte van het wijkgebouw is een fotowedstrijd te vinden. “We hebben de bewoners van de wijk gevraagd of zij foto’s wilden insturen met een korte tekst erbij. Mensen kunnen stemmen op hun top 3.” Ook hangt er naast de fotowedstrijd nog een overzicht van foto’s van de afgelopen jaren Dijkpop. “Dat is een fenomeen geweest binnen de wijk. Hier hebben we ook een kleine expositie van gemaakt.”

Planning

Er staat veel op de planning, 13 en 14 april is het feestweekend. Zo is er 13 april een wijkontbijt en een garageverkoop. “Hier zijn al 107 deelnemers voor ingeschreven”, vertelt Buurstee. Daarnaast is de finale van Kortendijk Got Talent. Als afsluiter wordt er door Dijkpop een muziekfeest georganiseerd, hier zullen twee bands spelen. 14 april is er sport- en spelmiddag voor de jeugd. Hierna vindt er een afsluiting plaats in het wijkcentrum, waar de winnaars van de fototentoonstelling en de kleurplaten wedstrijd bekend worden gemaakt. Meer informatie hierover is te vinden op bpkortendijk.nl.

Sinds anderhalve maand heeft de wijk ook een eigen lied. “Die is speciaal voor deze gelegenheid geschreven”, vertelt Buurstee. “Joost van Ekeren heeft dat gecomponeerd en uitgebracht. Ik verwacht wel dat dit ons lijflied wordt in de toekomst.”

Terugblik

Buurstee blikt terug op zijn vele jaren in de wijk. “Kortendijk is altijd een diverse wijk geweest. Het trok niet alleen mensen aan uit Roosendaal, maar ook uit de omgeving.” Volgens hem is de sfeer er goed en erg rustig. “Wij vinden het zelf de groenste wijk van Roosendaal.”

Hij heeft erg veel zin in de activiteiten. “De voorbereidingen duurde lang, dus dan is het leuk om eindelijk de resultaten te zien.” Hij verwacht dat er ook veel bewoners aanwezig zullen zijn. “Ik ben trots op deze wijk en ik denk dat er  nog mooie dingen gaan gebeuren.”