Nispen

Krijgt Stichting Carnaval Nispen alsnog coronasteun van de gemeente Roosendaal?

Kitty Joachems Kitty Joachems

De stichting Carnaval Nispen vroeg vorig jaar coronacompensatie aan bij de gemeente Roosendaal. Ze hebben door corona nauwelijks inkomsten maar moesten wel kosten maken om onder ander het nieuwe viertal aan te kleden. Het verzoek werd afgewezen omdat de stichting al een structurele subsidie ontvangt. Dat was voor de VLP aanleiding om vragen te stellen. Want er zijn meer verenigingen die structureel subsidie krijgen en toch extra financiële steun krijgen.

Door: Maarten Elst, Kitty Joachems en Kimberley Mies

“Eind vorig jaar merkten we dat we de begroting niet sluitend kregen.” Dat zegt Jack Goorden, voorzitter van de Stichting Carnaval Nispen. “Er was een behoorlijk kastekort. Inmiddels was wel duidelijk dat de reguliere carnavalsactiviteiten in 2021 niet konden doorgaan maar ondanks dat moesten we wel kosten maken”. Tijdens carnaval 2020 maakte prinses Wendy bekend dat ze afscheid nam als prinses. En ook Grootste Boer Murijn stopte ermee. De stichting zocht en vond een nieuwe prins en Grootste Boer en er kwam ook een nieuwe nar. De huidige nar, nar Dorus (Theo van Hassel) gaat dit jaar zijn 11e jaar als nar in en neemt daarna ook afscheid. In 2021 wordt de Nispense leut dus aangevoerd door een viertal. Voor drie van hen moest nieuwe kleding worden aangeschaft.

Tekort van 1200 euro

Tegelijkertijd zag de stichting de inkomsten teruglopen. “Ik vind dat we in deze tijd niet langs de deuren kunnen gaan om te collecteren voor de stichting als de mensen er nauwelijks activiteiten voor terugkrijgen”, stelt Goorden. Wel krijgt de stichting jaarlijks een subsidie van de gemeente Roosendaal. De stichting wist zelf nog wat geld in het laatje te brengen met de oliebollenverkoop rondom Oudjaar. En ze pakten zaken anders aan om zo de kosten zo laag mogelijk te houden. Maar dat kon niet voorkomen dat er een tekort van zo’n 1200 euro ontstond. “Dat was voor ons de reden om de extra coronacompensatie aan te vragen.”

Toch compensatie

De gemeente Roosendaal wees het verzoek af omdat de Stichting Carnaval een structurele subsidie ontvangt. Ze klopten aan bij Wilbert Brouwers, raadslid voor de VLP. Brouwers: “als volksvertegenwoordigers is het onze taak te luisteren naar geluiden in de samenleving en daar adequaat op te reageren”. Brouwers klom dus in de pen en vroeg het college of het klopt dat de stichting geen extra financiële steun krijgt en wat de reden daarvoor is. Hij constateerde ook dat er binnen de gemeente Roosendaal verenigingen zijn die een structurele subsidie ontvangen en tóch voor de extra coronacompensatie in aanmerking komen. “Daar hebben we onze vraagtekens bij gezet. Een officieel antwoord is er nog niet maar verwacht ik snel”, zegt Brouwers. “Ik heb inmiddels wel begrepen dat alle dorpen van de gemeente Roosendaal een compensatie krijgen van 750 euro. Dat is uiteraard een mooi gebaar voor de verenigingen. Het is wel toevallig dat zij gebeld zijn met deze toezegging kort nadat wij onze vragen aan het college hebben voorgelegd”, stelt Brouwers.

Nieuwe jonge club

De toekomst van de Stichting Carnaval Nispen ziet er rooskleurig uit. “Er zijn wat oude bestuursleden opgestapt en daar zijn maar liefst 6 jonge leden voor terug gekomen. En binnenkort komt er nog eentje bij. Deze jonge enthousiaste club en het (bijna) volledig nieuwe viertal houdt de carnaval levendig in het dorp”. Er worden dit jaar wel wat kleine activiteiten georganiseerd. Volgend jaar hoopt de Stichting carnaval weer als vanouds te kunnen vieren. Dan zal ook voor nar Dorus een waardig afscheidsfeestje gevierd worden in Aopelaand.