Woensdrecht

Kringloopwinkel krijgt steeds meer troep aangeboden: ‘Zouden het geld liever aan het goede doel besteden’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Zeker zevenduizend euro is Herwonnen Levenskracht in Woensdrecht jaarlijks kwijt aan afvalkosten. De stichting die twee kringloopwinkels heeft en rommelmarkten organiseert, ziet die kosten oplopen doordat mensen naast mooie spullen ook regelrechte troep inleveren bij de inzamelloods. Het geld voor het afvoeren van de rommel zou de organisatie liever besteden aan het organiseren van evenementen voor verstandelijk beperkten en ouderen.

Iedere zaterdag staan de vrijwilligers van Herwonnen Levenskracht klaar bij de loods aan de Grindweg in Woensdrecht. Ze nemen spullen in ontvangst die verkocht kunnen worden in de kringloopwinkel in Woensdrecht, De pop-up winkel in Hoogerheide of de rommelmarkt. “Er komt van alles binnen”, zegt vrijwilliger Servé Bosmans. “De goede spullen sorteren we op categorie. Glaswerk, bestek, speelgoed, noem maar op.”

De mensen zadelen ons met een probleem op

Hoewel er veel bruikbare spullen worden gebracht, neemt de hoeveelheid onbruikbare spullen merkbaar toe. “Mensen brengen bijvoorbeeld een kartonnen doos waar onderin slechte spullen liggen, en bovenop de goede spullen. Op het oog ziet het er goed uit en nemen we het aan, maar als we het gaan sorteren komen we de slechte spullen tegen”, legt Bosmans uit. “Mensen vinden het wel makkelijk om al hun spullen hier te brengen, maar ze zadelen ons met een probleem op!”

Oude frietpot

De elektrische apparaten worden eerst nagekeken door de technische vrijwilligers, die daarvoor een eigen werkplaats hebben. “Als een koffiezetter kapot is kijken we of hij nog te repareren is en anders demonteren we het. We krijgen bijvoorbeeld ook weleens een frietpot binnen waar een jaar frietvet in heeft gestaan. Dat krijgen we natuurlijk nooit meer schoon en gaat direct naar de container.”

Verwendag

Het afval gaat in een grote rolcontainer die aan de straatkant van de loods staat. “We hebben elke twee weken een volle container en daarnaast rijden we om de twee weken met een volle vrachtwagen naar de mileustraat in Ossendrecht.” Per jaar is de stichting zevenduizend euro kwijt aan afvalkosten. “Dat geld zouden we liever besteden aan de verwendagen voor ouderen of vakantieweken voor mensen met een beperking”, zegt Bosmans.