Roosendaal

Kringloopwinkel Terres des Hommes sluit haar deuren

Redactie Redactie

Tweedehandskledingwinkel Terre des Hommes in Roosendaal moet noodgedwongen stoppen, omdat het niet langer rendabel is om de winkel aan de Nieuwe Markt open te houden. Een combinatie van een tekort aan vrijwilligers en betalende klanten zorgen ervoor dat de toekomst van de Roosendaalse kledingwinkel er niet rooskleurig uitzag. In de laatste weken die de zaak geopend is, kunnen klanten tegen gereduceerde prijzen de voorraad opkopen. De overige voorraad wordt verdeeld over de overige kringloopwinkels van Terre des Hommes.

Door: Maarten Elst en Esmee van den Heuvel

Van gedragen kleding tot speelgoed voor kinderen, Terre des Hommes geeft gedoneerde tweedehandsspullen een tweede leven. De opbrengst van de verkochtte spullen gaat, na aftrek van de kosten, direct naar het goede doel: ,,Het doel is financiën te genereren om het goede doel te steunen, namelijk de strijd tegen kinderuitbuiting”, aldus voorzitter Karin Franken.

Sluiting Terre des Hommes Roosendaal 

Terre des Hommes heeft meer dan 40 winkels door het land. Roosendaal moet, naar eigen zeggen met ‘pijn in het hart’ noodgedwongen stoppen vanwege onder andere een beperkt aantal vrijwilligers. Hierdoor kan de kringloopwinkel niet de hele week open. Het uitblijven van voldoende betalende klanten speelt eveneens een belangrijke rol bij het sluiten van de winkel. ,,Wij zitten nu nog op 50/50, maar zijn heel erg bang dat wel in het rood komen te staan. Wij hebben een besluit moeten nemen met ons hoofd en niet met ons hart. We willen wel open blijven, alleen genereert het momenteel niet voor het goede doel”, zo vertelt Franken. 

Onderzoek 

Terre des Hommes Roosendaal heeft vorig jaar een onderzoek laten doen naar de haalbaarheid van het behouden van de winkel. De locatie, de collectie, de vrijwilligers en de stroom van bezoekers is in dit onderzoek meegenomen. ,,De uitslag was erg minimaal”, vertelt Franken realistisch. ,,We hebben nog het één en ander veranderd, alleen dat heeft niet die enorme boost aan de financien gegeven als dat we gehoopt hadden.”

Een aanwezige klant, die niet op camera wil reageren, geeft aan de winkel ontzettend te gaan missen. ,,Het was altijd heel gezellig hier. Je bent lekker onder de mensen, maakt een praatje en steunt tegelijkertijd het goede doel. Heel jammer dat ze vertrekken, hopelijk komt er iets terug voor in de plaats.”

Terres des Hommes is nog tot en met zaterdagmiddag 17 oktober 16:00 uur geopend voor de allerlaatste koopjes. Daarna zal de rest van de winkelvoorraad worden verspreid over de andere kringloopwinkels in Nederland. Wie niet in de gelegenheid is om tot de winkel te komen, maar wel wil doneren aan Terre des Hommes, kan dat doen via deze link.