Bergen op Zoom

Kristel, Marissa en Rob balanceren urenlang op palen om jongeren te helpen

Redactie Redactie

Drie Bergenaren gaan op zaterdag 31 oktober drie uur lang op een paal staan om jongeren te helpen. Ze doen mee met het landelijke evenement Last Man Standing van stichting MIND. Kristel Wessels (31), Marissa Wessels (28) en Rob Smits (33) uit Bergen op Zoom doen dit om aandacht te vragen voor jongeren met psychische problemen. Vanwege Covid-19 is de actie dit jaar anders; deelnemers blijven zo veel mogelijk thuis en zetten daar hun eigen actie op om geld in te zamelen.

Door: Marvin Sluijter en Esmee van den Heuvel

Kristel Wessels uit Bergen op Zoom vertelt waarom ze meedoet aan Last Man Standing: “Wij gaan drie uur lang op een paal staan om aandacht te vragen voor jongeren met psychische problemen en om daar geld voor op te halen. Omdat er nog steeds een taboe sfeer hangt rondom het onderwerp.”

Wessels is docent en mentor op een middelbare school en ziet veel psychische problemen bij jongeren. Een groot deel van hen durft er niet over te praten en dat vind ze zorgelijk. Wessels blijft op de hoogte van de problemen door met de jongeren te praten. Maar de jongeren gaan daarna meestal geen verdere hulp zoeken.

Het is oké om niet oké te zijn

De docent wil daar verandering in brengen. Ze vindt het vooral mooi om op grotere schaal iets bij te kunnen dragen aan de oplossing van het probleem. “Het is oké om niet oké te zijn. En het is niet erg om hulp te zoeken,” vertelt Wessels.  

Normaal gesproken zou een hele groep samenkomen op locatie bij het evenement dat MIND jaarlijks organiseert. Dit jaar is het anders door de coronamaatregelen. Toch doen er nog 400 mensen aan mee, alleen ieder voor zich achter in de tuin. “Wij gaan wel de poort open zetten en hopen dat er wat mensen langs komen die ons komen aanmoedigen,” zegt Wessels.

Trappen bij de schutting voor publiek

De informatie over het goede doel komt buiten de poort te hangen, zodat de mensen die langs lopen weet hebben van Last Man Standing. De mensen kunnen ook statiegeldflessen achterlaten. Hiermee kunnen ze geld ophalen voor het goede doel. Wessels: “We gaan ook drie trappen neerzetten bij de schutting. Mensen kunnen de trap op klimmen, een kijkje nemen en ons aanmoedigen. Want drie uur lang staan zal niet heel makkelijk worden.”

Je kunt zelf ook meedoen aan Last Man Standing. Het evenement is zaterdag 31 oktober van 12.00 uur tot 15.00 uur. Je hoeft niet perse op een paal te staan, het mag ook een kruk, bankje of boomstronk zijn. Op de website www.DoeMeeMetMind.nl kun je de andere deelnemers volgen via een livestream. Als je niet meedoet, maar Last Man Standing wel wilt steunen, kun je op de site natuurlijk ook gewoon geld doneren.