Halsteren

Kruisboogschutters Excelsior Halsteren vieren 100-jarig jubileum in stijl

Maarten Elst Maarten Elst

Kruisboogvereniging Excelsior Halsteren bestaat woensdag 21 april honderd jaar. In 1921 werd de vereniging genoemd naar het gelijknamige café van oprichter Jan van Elzakker. Honderd jaar later is de vereniging nog altijd springlevend. Nog wekelijks komen leden op zaterdagochtend schieten op de banen achter café Tivoli, de huidige thuisbasis.

Voorzitter Piet Groffen en zijn teamgenoten zitten in het feestzaaltje van café Tivoli in Halsteren. Fotoboeken en krantenknipsels liggen verspreid over tafel. Groffen pakt een oud blad op. “Het kasboekje van 1921”, weet hij. “Als je ziet hoe ze dat vroeger bij hielden en wat voor boetes ze uitdeelden. Mooi om te zien, hoor. Niet komen opdagen bij een bestuursvergadering: tien cent. Clubkampioen: vier flessen bier. Dat zijn wel grappige details om te lezen.”

Café Excelsior

“Kruisboog Excelsior is opgericht in 1921 door een zestal, vader Jan van Elzakker met zijn vijf zonen”, vertelt de voorzitter. “Die vereniging is gegroeid tot ongeveer achttien à twintig leden. Die oprichting gebeurde in café Excelsior in Halsteren, dus zodoende zijn ze met een gelijknamige vereniging gestart.”

Kruisboogvereniging Excelsior heeft een aantal memorabele momenten mogen meemaken door de jaren heen. “Wil is een paar jaar geleden begonnen kampioen van Nederland geworden, zoiets maak je maar zelden mee. Het zijn meestal de topschutters die wekelijks of misschien wel dagelijks trainen, maar Wil versloeg alles en iedereen. En het mooiste was: met de prijsuitreiking was hij er niet eens bij. Hij was onderweg naar André Rieu.”

Woensdag en zaterdag

Elke woensdag en zaterdag komen de heren met maximaal vier samen om een paar pijlen te schieten. “Daardoor hebben we geen receptie kunnen houden”, vertelt Groffen. “Wel hopen we het te kunnen inhalen tegen de tijd dat het weer mag.”