West-Brabant

Kunst op Strava met een feestelijk tintje; de ‘kerstboom’ was een rit met ballen

Je moet er een dikke honderd kilometer voor fietsen, maar dan heb je ook wat.

Laura Vermunt Laura Vermunt

Samen met zijn zes fietsmakkers had John van Geel uit Rucphen afgelopen weekend maar één doel: een route rijden in de vorm van een kerstboom. In alle vroegte stapten zij de mountainbike op voor hun feestelijke tocht.

Het idee ontstond nog niet zo lang geleden, vertelt de 46-jarige John. Zijn inspiratie? “Strava. Dat is een app, waarop sportievelingen elkaars prestaties kunnen volgen. Daarbij zie je dus ook de routes, die anderen hebben gelopen of gefietst.”

Daar moet je iets leuks mee kunnen doen, dacht hij. “Ik zag wel eens vaker afbeeldingen voorbijkomen en bedacht me dat het bijna Kerstmis is. Een kerstbal was natuurlijk te makkelijk, dus ging ik voor de boom. Eén ding stond vast: de piek moest een rondje door het Rucphense bos zijn. Wij komen hier niet voor niets vandaan.”

Die mannen naaien elkaar lekker op.

De route was verrassend snel in elkaar gezet en ging al gauw rond in de groepsapp van het fietsclubje Rucphen Wil Vooruit. Daar bleek dat de andere leden ook wel warmliepen voor het kunstwerkje. “Iedereen was enthousiast. En die mannen naaien elkaar lekker op. Zo hadden we in no time zeven man bij elkaar.”

John is tevreden over het eindresultaat en kijkt al vooruit naar Pasen.

Onderweg was het twee keer billen knijpen geblazen. “We konden er op twee plaatsen niet langs, toen moesten we een straat verder rijden. Dat waren spannende momentjes.”

Maar ondanks die kleine afwijkingen is de bedenker zeer tevreden over het eindresultaat. “Op Strava hebben we de route nog een bijzonder kleurtje gegeven. Is ‘ie extra feestelijk.” Een mooie bijkomstigheid, want de ballen en slingers ontbreken. “Maar na ruim honderd kilometer was dit wel voldoende”, lacht John.

Het volgende project wordt een paashaas.

En ook de reacties zijn positief. “Er zullen nu vast meer mensen zijn die deze route gaan rijden. Er werd al gegrapt dat ik er geld voor moest vragen.”

Het volgende project staat inmiddels ook al in de steigers. Met Pasen kunnen Johns volgers namelijk een heuse paashaas verwachten. Maar waarom er voor die tijd geen vuurpijl op oudejaarsdag wordt gemaakt? “Dan ben ik zo klaar. Hoef ik alleen op en neer naar Schijf.”