Bergen op Zoom

Kunstforum staat met nieuwe expositie stil bij 75 jaar bevrijding

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De nieuwe expositie van het Kunstforum in Bergen op Zoom staat in het teken van de viering van 75 jaar bevrijding. De werken zijn tot eind november te zien in de etalages van drie leegstaande winkelpanden in de Bergse binnenstad.

Het Kunstforum is een collectief van vrijwilligers die lege etalages vult met kunst. “Dit kan beeldende kunst zijn, schrijvende kunst of 3D kunst”, vertelt Frank Dekkers, voorzitter van het Kunstforum. “De exposities zijn er vooral om ervoor te zorgen dat het beeld van de winkels in de stad er wat aangenamer uitziet.”

Voor de nieuwe expositie zijn cursisten van Atelier 13 benaderd om het thema 75 jaar bevrijding in beeld vorm te geven. Dat doen zij onder leiding van Mart Franken. Dekkers: “Het is hun interpretatie van wat vrijheid is. Dat hebben ze geuit in hun kunstwerken.”

Gedichten

Leden van het schrijverscollectief Schrijven & Schrappen ondersteunen de kunstwerken met een aantal gedichten. Eén van de dichters is Karin de Rooij. “Het is een beetje van binnenuit gekomen. Ik ben gaan denken: hoe zag dat eruit tijdens de bevrijding van Bergen op Zoom. Vanuit dat gevoel heb ik het gedicht geschreven.”

De kunstwerken zijn tot eind november te zien in de etalages van de leegstaande winkelpanden aan de St. Josephstraat 31, Gouvernementsplein 27 en Zuivelstraat 26.