Roosendaal

Kunstwerk De Verhalenbank wil Roosendalers uitnodigen voor goed gesprek

Foto: Christian Traets Fotografie

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Roosendaal is een kunstwerk rijker: De Verhalenbank. Burgemeester Han van Midden heeft het beeld zondagmiddag officieel onthuld. De Verhalenbank is niet alleen een kunstwerk, maar ook een gebruiksvoorwerp: je kunt er echt op zitten. Het is een ontwerp van kunstenares Iris Le Rütte. Het kunstwerk lijkt los in de lucht te hangen. Je ziet twee handen die elk de hoek van een gevouwen doek omhoog houden. De lap valt omlaag in de vorm van een bank. Hierdoor lijkt het alsof je gaat zitten op een zwevend doek.

Het kunstwerk De Verhalenbank staat in de Stadstuin Van Hasselt. En het is een cadeau voor de inwoners van Roosendaal. Een plek voor ontmoeting. Het beeld is een aanvulling op de andere kunstwerken die er al staan. Zo moet de Stadstuin een beeldentuin worden, waar je ook samen komt om je verhalen te delen. Volgens theater De Kring wordt De Verhalenbank “onweerstaanbaar”. En dan vooral voor jongeren, zo is de verwachting. “De ideale plek om verhalen te vertellen en de geschiedenis door te geven aan de jeugd,” aldus De Kring.

We zagen het gebeuren: iedereen kwam er op af

Guust Sturm van museum Het Tongerlohuys kan dat volmondig beamen. Want hij zag het effect van het kunstwerk al in 2016. Toen stond er een soortgelijke bank bij het evenement De Kunstschouw in Noordwelle. “We zagen het gebeuren,” vertelt Sturm.  “Iedereen kwam er op af. En vooral kinderen waren er dol op. We wisten meteen dat dit passend was bij het Cultuurcluster. We wilden de beeldentuin versterken en we wilden het kunstwerk meteen aankopen.”

Maar dat was nog niet zo eenvoudig. Want dit soort kunst is prijzig. Juist omdat het beeld dagelijks gebruikt moet kunnen worden, vraagt het om extra veiligheidseisen. En Iris Le Rütte is een gerenommeerd kunstenares. Ze maakt ook het drie meter hoge beeld van topschaatster Ireen Wüst in Goirle. “We zijn heel blij met Iris Le Rütte, dat is een bijzondere kunstenares,” vult Sturm aan. “Het beeld is niet goedkoop, maar geld moet niet doorslaggevend zijn. Het brengt leven in de stad. Maar er komt zo veel bij kijken om het te maken. En het gebruik eist ook dat het een sterke constructie is.”

Dan ziet iedereen de toegevoegde waarde

Al met al heeft het dus zes jaar geduurd om het beeld eindelijk een plek te geven. Vlak bij het Tongerlohuys, bij een boom. “Een prachtige plek,” beseft Sturm. “We hebben sinds 2016 een manier gezocht om het financieel voor elkaar te krijgen. En in 2020 leek het ineens allemaal in elkaar te passen. Meerdere sponsoren wilden helpen en dan lukt het ineens. Dan ziet iedereen de toegevoegde waarde.”

Het kunstwerk verbindt de Stadstuin ook met het museum Tongerlohuys. Want daar is al een verhalenbank, maar dan een digitale: het project Tongerlohuys Goed Verhaal. Zo worden verschillende culturele werken aan elkaar gekoppeld, allemaal onderdeel van het Cultuurcluster Roosendaal. De Verhalenbank is van de burgers van Roosendaal. Maar de Stichting Erfgoedcentrum Tongerlohuys gaat er voor zorgen. Die beheert de Stadstuin en de beelden die er in staan. En zorgt dus ook voor het onderhoud.

De Verhalenbank moet de Stadstuin Van Hasselt versterken. “Met zijn unieke ligging tussen schouwburg, museum en bioscoop heeft Stadstuin Van Hasselt het in zich uit te groeien tot dé culturele ontmoetingsplek in de open lucht in Roosendaal,” verwacht De Kring. “Een intieme, vrij toegankelijke stadstuin met een geheel eigen dynamiek door de exposities, filmavonden, toneelvoorstellingen en jazzoptredens die er kunnen worden gehouden. Een belangrijke manier om het verleden te bewaren en een beeld te behouden van hoe het vroeger was.”

De Verhalenbank van kunstenares Iris Le Rütte (foto: Theater De Kring)