Nispen

Kunstwerk op de Wal bij Nispen vertelt geschiedenis van de turf

Foto: Gemeente Roosendaal

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Wethouder Toine Theunis heeft woensdagochtend het kunstwerk op de Wal bij Nispen onthuld. Dit kunstwerk is onderdeel van ‘Landschappen van Allure’ waarbinnen rondom Roosendaal al meerdere projecten zijn gerealiseerd. De ‘Route van de Turf’ is hierin een belangrijk onderdeel en het kunstwerk verduidelijkt deze historie in het landschap.

Het kunstwerk is gemaakt door de Roosendaalse kunstenaar Marijke Maas. Het bestaat uit roestkleurige stalen blokken die doen denken aan de vroegere opstapeling van turfblokken. Het kunstwerk staat aan beide kanten van de Antwerpseweg. Aan de zijde van Nispen staat een zuil met een gedicht over de geschiedenis van de turf. Deze zuil is onderdeel van het kunstwerk.

Route van de Turf

Voorafgaand aan de onthulling nam verhalenverteller Charl Goossens de aanwezigen mee in de geschiedenis van de turf. De ‘Route van de Turf’ is 25 kilometer en loopt van de Roosendaalse haven naar de haven van Bergen op Zoom en verbindt, naast de steden Roosendaal en Bergen op Zoom, ook de Brabantse Wal en Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide met elkaar.