Roosendaal

Kunstwerk Stadsgezichten onthuld

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Tijdens de opening van het vernieuwde Tongerlohuys en het nieuwe Grand Café Over de Tong is een ode gebracht aan de in 2013 overleden Roosendaler Frans van der Groen. Burgemeester Jacques Niederer onthulde de beeltenis van Frans in het kunstwerk ‘Stadsgezichten’.

Frans van der Groen was voorman van het IQ Aarmoei-nieke, drager van de Roosenspeld, muzikant, presentator en ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zijn enorme staat van dienst, toewijding en bijdrage aan de Roosendaalse cultuur was voor velen aanleiding om de drie jaar geleden overleden Van der Groen op een bijzondere en gepaste wijze te memoreren. 

De kinderen van Van der Groen, Jasmijn en Frans junior, onthulde de beeltenis in het prominente kunstwerk ‘Stadsgezichten’. Het kunstwerk biedt onder de naam ‘Stadsgezichten’ plek aan mensen die een grote bijdrage hebben geleverd aan cultuur in de gemeente Roosendaal. Van der Groen is de eerste die op deze eervolle wijze wordt herdacht.

Negen initiatiefnemers stonden aan de basis van Stadsgezichten, onder wie vrienden en familie van Van der Groen. De stichting Frans van der Groen-Stadsgezichten bracht, ondersteund door het Comité van Aanbeveling, het geld bijeen. 

Stadsgezichten is ontworpen en gemaakt door kunstenaar Léon Vermunt en grafisch ontwerper Ruben van de Ven. Léon Vermunt heeft een atelier, beeldentuin en een eigen bronsgieterij in Wouwse Plantage. Eerder maakte hij de Tullepetaon op de Markt en Trommelaeren van Roesendaele op het dak van de galerijflats op de Nieuwe Markt. Ruben van de Ven is sinds vier jaar Prins Carnaval van Tullepetaonestad.

Foto: Christian Traets/SQ Vision