Roosendaal

Kwalificatiewedstrijden voor WK Pumptrack in Roosendaal

Foto: © Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De WielerExperience in Roosendaal is ook dit jaar weer het middelpunt van de kwalificatiewedstrijden van het WK Pump Track. Het evenement Red Bull UCI Pump Track World Championships Dutch Qualifier wordt gehouden op zaterdag 26 september. Er kunnen 100 deelnemers strijden voor een finaleplaats. Vanwege de coronamaatregelen mogen er maar 125 bezoekers op het terrein.

De WielerExperience in Roosendaal heeft de grootste pumptrack van Europa. Een pumptrack is een baan vol hobbels en speciale bochten die een uitdagend parcours vormen voor mountainbikers, fietsers, skateboarders en skeeleraars. Die kunnen in Roosendaal gratis terecht.

Normaal kunnen er dus allerlei type sporters terecht. Maar de WK is alleen voor pumptrack-fietsen. Het is dit jaar de derde keer dat de kwalificatiewedstrijden in Roosendaal worden gehouden. En deze Red Bull UCI Pump Track World Championships Dutch Qualifier wordt gehouden op zaterdag 26 september.

Uitermate spectaculaire sport

“Het is een heel aparte discipline. Uitermate spectaculair,” vertelt Robert Schuurman van de WielerExperience. Het wordt vaak vergeleken met BMX, maar dat is volgens Schuurman toch geen eerlijke vergelijking. “Pumptrack is vooral draaien en keren en bochten maken. Daar is de baan ook echt voor gemaakt. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat mensen die erg goed zijn in pumptrack vaak wel uit de BMX-wereld komen.”

Er zijn wereldwijd al veel kwalificatiewedstrijden voor het WK afgevallen. Schuurman is dan ook blij dat het evenement in Roosendaal wel door kan gaan. De winnaars in Roosendaal, bij de mannen en de vrouwen, gaan door naar de finale. Maar die zal pas volgend jaar zijn. Want organisator Red Bull heeft de finale voor dit jaar uitgesteld vanwege de coronacrisis.

Jongens uit de regio “waanzinnig goed”

Elke goede pumptrack-rijder kan zich aanmelden voor de kwalificaties in Roosendaal. “Die het eerst komt, het eerst maalt,” zegt Schuurman. “De toppers uit de BMX komen hier ook rijden als ze kunnen, want ze kunnen zich hier in de picture rijden.” De pumptrack in Roosendaal trekt bezoekers en kenners tot ver uit het buitenland. “Er komen wel pumptrackbanen bij, maar Roosendaal is de enige wedstrijdbaan in Nederland. En de grootste verharde baan van Europa.”

Bij de kwalificaties rijden semi-profs uit de BMX mee zoals Twan van Gendt en Niels Bensink. Maar juist ook lokale jongens, die al jaren op de WielerExperience trainen en nu oud genoeg zijn om mee te gaan doen aan de wedstrijden. Want daarvoor moet je 17 jaar oud zijn. “Die jongens zijn waanzinnig goed,” vertelt Schuurman enthousiast.

Elke dag uren trainen

De jongens uit de regio hebben natuurlijk thuisvoordeel. “Die trainen hier, op hun thuisbaan, elke dag een aantal uren. Dus die zijn erg goed. En ze kunnen het de toppers echt erg moeilijk maken,” zegt Schuurman trots. “Dat zag je vorig jaar al en dat is hartstikke leuk.”

De kwalificatiewedstrijden zijn voor deelnemers vanaf 17 jaar. Er kunnen 100 sporters meedoen. Je kunt je hier opgeven voor de wedstrijd. Vanwege de coronamaatregelen kunnen er maar 125 mensen komen kijken naar het evenement. Daarom moet je je ook als bezoeker vooraf aanmelden.