Roosendaal

KWF Roosendaal gaat dit jaar niet met collectebussen op pad

Foto: Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

KWF Roosendaal gaat dit jaar niet met collectebussen op pad. De Roosendaalse afdeling van KWF Kankerbestrijding heeft er voor gekozen briefkaarten huis-aan-huis te brengen, zodat mensen kunnen betalen via een QR-code. De jaarlijkse collecte van KWF is van 30 augustus tot en met 5 september.

KWF Roosendaal heeft er voor gekozen de jaarlijkse collecte te doen met briefkaarten in plaats van collectebussen. De landelijke organisatie van KWF Kankerbestrijding geeft collectanten dit jaar drie verschillende manieren om te collecteren. Er zijn regels om op een veilige manier te collecteren met een collectebus, om te collecteren met QR-codes of om briefkaarten met QR-codes bij mensen in de bus te doen. Roosendaal heeft voor de laatste methode gekozen.

Voor de veiligheid van vrijwilligers

Huis-aan-huis-collecteren levert altijd meer geld op dan geld vragen per briefkaart. “Dit was voor ons een moeilijk besluit, omdat we allemaal, zowel bestuur als wijkhoofden, zeer gemotiveerd zijn om elk jaar zoveel mogelijk geld op te halen voor KWF,” vertelt voorzitter Astrid Aarts. “Maar de gezondheid en veiligheid van onze vrijwilligers zijn natuurlijk het allerbelangrijkste.”

Het besluit is genomen na overleg met de wijkhoofden in Roosendaal. Die vertelden dat veel van hun collectanten in de risicogroep vallen van het coronavirus. “Om begrijpelijke redenen willen zij niet langs de deuren gaan om te collecteren. Bovendien kunnen we tijdens de voorbereidingen van de collecte de anderhalve meter afstand tussen onze vrijwilligers niet garanderen. Denk hierbij aan het in elkaar zetten van de collectebussen op een centrale locatie en het tellen van het geld na afloop van de collecte,” legt Aarts uit.

KWF hoopt toch op hoge opbrengst

KWF Roosendaal hoopt natuurlijk toch zo veel mogelijk geld op te halen voor kankerpatiënten en voor onderzoek naar geneeswijzen. “We gaan daarom briefkaarten met QR-code en het rekeningnummer van KWF Roosendaal verspreiden in alle brievenbussen in de regio. De kaart is een vriendelijk verzoek om een bijdrage over te maken,” vertelt Aarts. “Daarnaast gaan we vanuit KWF Roosendaal veel bekendheid over deze manier van collecteren geven. De collecte van 2020 wordt dus een bijzondere! Zonder bus, mét kaartje én veel publiciteit.”

KWF Kankerbestrijding heeft een flyer gemaakt over de 3 verschillende manieren waarop ze dit jaar in Nederland gaat collecteren. Je vindt de flyer hier. Elke plaatselijke afdeling zal een eigen keuze maken. De jaarlijkse collecte van KWF Kankerbestrijding is van 30 augustus tot en met 5 september.