Roosendaal

App moet jongeren klaarstomen voor de grotemensenwereld

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Kom ik aanmerking voor een huis? Welke verzekeringen moet ik afsluiten? En op welke toeslagen heb ik recht? Zomaar wat lastige vragen waar jongvolwassenen mee dealen. Maar waar de meeste jongeren hiermee aan kunnen kloppen bij hun ouders, is dat voor veel kinderen in de jeugdzorg net even wat lastiger. Om hen te begeleiden naar ‘het volwassen leven’ is er de app Kwikstart. Als het aan PvdA-burgerraadslid Björn Rommens ligt, gaat de gemeente Roosendaal daar ook actief mee aan de slag.

Als er iemand is die weet hoe fijn het is om heldere informatie te hebben over dit soort belangrijke zaken, is het de 27-jarige Björn wel. Nadat hij op zijn twaalfde vrijwillig uit huis werd geplaatst, was hij zelf jarenlang ‘jeugdzorgjongere’. Op zijn zestiende was hij al bezig om verzekeringen af te sluiten, terwijl zijn vrienden uitgingen of vakanties planden. “De onbezorgdheid die een kind heeft, vervalt met verstandig worden.”

Er was nou eenmaal geen kant-en-klaar A4’tje met de dingen die ik moest weten.

Bij jongeren in de jeugdzorg is de noodzaak om zelfstandig zaken te kunnen regelen ook groter dan bij veel van hun leeftijdsgenoten. Zodra ze achttien worden, vallen zij niet meer onder jeugdzorg en moeten ze op eigen benen staan. Björn volgde in die tijd een speciaal woningtraject, dat hem voor moest bereiden op het reilen en zeilen op de huizenmarkt. “Dat is mijn redding geweest. Er was nou eenmaal geen kant-en-klaar A4’tje met de dingen die ik moest weten.”

Toch is zo’n project voor veel anderen niet weggelegd. Voor die groep kan Kwikstart een goed alternatief zijn. Met belangrijke informatie, gebundeld in een app, hebben jongeren een laagdrempelig handvat om te zien waar zij met hun vragen terecht kunnen. Toch is de huidige, landelijke informatie volgens Björn nog behoorlijk vaag. Om dat te veranderen, vraagt hij het Roosendaalse college nu – samen met de voltallige gemeenteraad – om actief lokale informatie aan te leveren.

Iedere jongere die we kunnen helpen is er één.

“Als ik lees dat ik mij in Roosendaal via Klik voor Wonen kan inschrijven als huurder, is dat al veel concreter. En het kost de gemeente ook weinig moeite: de app-ontwikkelaars hebben al aangeboden om de informatie te vertalen naar jip-en-janneketaal.” Bijkomend voordeel is volgens Björn dat minder jongeren later in de schulden of het criminele circuit terechtkomen. “Aan de achterkant heb je er dus ook baat bij. Iedere jongere die we kunnen helpen is er één.”