Bergen op Zoom

Laatste editie van Heroes for Heroes goed voor 25.500 euro

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

In de strijd tegen kanker vond zaterdag voor de tiende keer de spinningmarathon Heroes for Heroes plaats. De deelnemers fietsten zich in het zweet in het Cultuurgebouw van ‘t Rijks in Bergen op Zoom. Tijdens deze laatste editie van het evenement werd 25.500 euro bij elkaar gefietst voor het goede doel. Dat maakt het totaal opgehaalde bedrag van de afgelopen tien edities 190.000 euro.

Zaterdagmiddag lopen er geen scholieren met rugzakken vol schoolboeken op het schoolplein. Des te meer sporters met een handdoek en een drinkfles lopen vol goede moed het cultuurgebouw van ‘t Rijks tegemoet. In de zaal staan tientallen spinningfietsen met daarop wisselende deelnemers. “Mensen kunnen zich inschrijven en een fiets per uur huren. De opbrengsten daarvan gaan naar aan de ziekte kanker gelieerde goede doelen: Roparun team 188 Maak een vuist, Hospice De Markies en Make a Wish”, zegt Toine Klaassen, voorzitter van Heroes for Heroes.

Ben begonnen toen mijn moeder overleed aan kanker

Terwijl de muziek uit de speakers knalt, werken de deelnemers zich onder begeleiding van twee instructeurs in het zweet. Achter ieder bezweet gezicht gaat weer een ander verhaal schuil. “Iedereen heeft wel iemand in zijn omgeving met de ziekte kanker en met die mensen in je hoofd geef je gewoon alles”, zegt instructeur Yvonne Vleghels. “Ik ben begonnen met meefietsen toen mijn moeder acht jaar geleden overleed aan kanker”, zegt één van de deelnemers.

We houden de mensen waar we het voor doen in ons achterhoofd

Bij de ernst van de ziekte wordt vandaag alleen figuurlijk stilgestaan, want de deelnemers en instructeurs wisselen elkaar de hele dag af. “Het moet wel een evenement blijven, maar de mensen waar we het voor doen houden we in ons achterhoofd”, zegt instructeur Lee Tsouli. De intensieve, uitputtende indoor cycling marathon symboliseert voor Heroes for Heroes het gevecht dat kankerpatiënten vaak dagelijks en maandenlang leveren in de strijd voor leven of dood. “In de sport zijn er veel sporters die maandenlang alles geven/alles opzij zetten om de finish te halen, maar ondanks al die inspanningen de finish nooit halen. Helaas geldt dit ook voor velen die, ondanks hun zware gevecht en opofferingen, de strijd tegen kanker niet kunnen winnen. Dat is wat Heroes for Heroes inspireert, motiveert en waar we tijdens het evenement bij willen stilstaan”, vat de organisatie het samen.

We  stoppen op ons hoogtepunt

De editie van 2023 is de laatste editie, heeft de organisatie laten weten. Ook hierin wordt de link met sporters gelegd. “Zoals ook sporters weleens op hun hoogtepunt stoppen, zo vinden ook wij dat we op het hoogtepunt moet stoppen”, zegt voorzitter Klaassen. Hij kijkt terug op een geslaagde dag. “Heel veel mensen vragen waarom de 11e editie niet komt. Dus dan weten we dat mensen met een heel goed gevoel weg gaan.”