Halderberge

Lamgatse brug tussen Moerdijk en Halderberge heeft houtrot en moet vernieuwd worden

Dit is hoe de nieuwe Lamgatse brug eruit moet gaan zien (foto: gemeente Halderberge)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De Lamgatse brug, die over de Mark loopt en de gemeenten Moerdijk en Halderberge met elkaar verbindt, heeft houtrot. Daarom moet de brug gesloopt en opnieuw gebouwd worden. Dat gebeurt vanaf februari 2024. De brug wordt na de sloop duurzaam en circulair teruggebouwd.

Dat er een nieuwe, duurzame brug terugkomt betekent dat de nieuwe brief voor meer dan 80 procent wordt gemaakt uit hergebruikt materiaal. En het hout van de oude brug wordt voor minimaal 75 procent hergebruikt voor de aanleg van steigers in de haven van Oudenbosch. De geplande werkzaamheden zullen enkele maanden gaan duren.

De brug is een fiets- en voetgangersbrug. De gemeentes werken samen om de nieuwe brug te realiseren. Op dit moment wordt er nog gewerkt aan een voorlopig ontwerp. De sloop start in februari 2024. Dat gebeurt vanaf het water met een drijvend ponton (drijvend platform) en een kraanschip. De hergebruikte delen voor de nieuwe brug komen via het water aan bij de locatie.

Omdat de complete brug gesloopt wordt, kunnen voetgangers en fietsers er dus geen gebruik van maken. Dat zal naar verwachting ongeveer zeven weken duren. Het beton van de fundering moet namelijk 26 dagen uitharden voordat de nieuwe brugconstructie erop komt.