Bergen op Zoom

Landal naar Bergen op Zoom met 105 vakantiewoningen en 46 lodges

Impressie van een recreatiewoning in het nieuwe Landal-park.

Han Verbeem Han Verbeem

Op de voormalige camping Heidepol, nabij Bergen op Zoom, komen 105 vakantiewoningen en 46 lodges voor vakantiepark Landal GreenParks. Dat heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt. De verkoop en realisatie van de eenheden vindt plaats in drie fases. Landal GreenParks gaat het beheer en de verhuur van de recreatiewoningen verzorgen.

Eén van drie nieuwe parken

Het gaat om één van de drie nieuwe gebieden die Landal de komende tijd gaat opzetten: naast Bergen op Zoom komen er ook nieuwe parken bij Wierden, op de Sallandse Heuvelrug, en in Groot-Brittannië op een voormalige luchtmachtbasis in Northamptonshire.

Brabantse Wal

“De prachtige recreatielocatie Landal De Brabantse Wal ligt bij Bergen op Zoom in een landelijke, bosrijke omgeving met talrijke sportieve en culinaire voorzieningen in de nabije omgeving”, zo meldt Landal. “Rust, ruimte, natuur en beleving staan centraal op dit nieuwe eigentijdse vakantiepark, dat daarmee een mooie aanvulling op onze portfolio betekent.” Als toeristische pluspunten noemt Landal onder meer de ligging nabij een golfterrein, het bosgebied, de historische stadskern van Bergen op Zoom, het klimbos Brabantse Wal, Monkey Town en de nabijheid van de A58.

Centrale ruimte

Naast de recreatiewoningen en lodges -oftewel tiny houses-  komt er ook een centrale ruimte. Deze bestaat uit een ontvangstreceptie, restaurant, minishop, technische dienst, huishoudelijke dienst, fietsverhuur en multifunctionele zaal.

In de verkoop

Het project wordt ontwikkeld door Buitenplaats Bergen op Zoom Ontwikkeling BV. De recreatiewoningen worden te koop aangeboden aan particuliere investeerders. Dat gaat via de eigen makelaardij van Landal en via de Vakantiemakelaar. De woningen zouden tussen de anderhalf en zes ton moeten kosten, vrij op naam, en zouden vanaf juli in de verkoop komen.

Voormalige camping Heidepol

Het nieuwe Landal-vakantiepark komt op het terrein van de vroegere camping Heidepol. Deze is al een aantal jaren geleden gesloten en in 2016 waren er plannen voor herontwikkeling. Dat project stuitte op bezwaren en protesten van omwonenden. Uiteindelijk is de bestemmingsplanwijziging gewijzigd vastgesteld bij Raad van State. Volgens projectontwikkelaar Jeroen Coenen passen de huidige bouwplannen binnen het bestaande bestemmingsplan en de aantallen vakantiewoningen liggen volgens hem beneden het gestelde maximum van 240. Coenen zegt het aantal gebouwen te beperken “daar het de  insteek is om een hoogwaardige vakantiepark te ontwikkelen”, zo schrijft hij in een brief aan de Bergse gemeenteraad.

Kansrijk

Voor het nieuwe project is mogelijk alsnog een bestemmingsplanwijziging nodig, zo stellen enkele raadsleden in een eerste reactie. Komende maand komt in de Bergse gemeenteraad de vernieuwing van het bestemmingsplan-Oost aan de orde, ook omdat multifunctionele ruimtes volgens de nu gelde planregels niet zijn toegestaan. Het Bergse college is verheugd over de plannen van Landal en noemt dit “een kansrijk project.”

Zorgen omwonenden

Omwonenden reageren bezorgd op de plannen. Linda van Gastel verwacht problemen bij de verkeersafwikkeling en volgens haar is er nog onvoldoende een dialoog gevoerd met de omgeving. Zij hoopt dat dit wel gaat gebeuren.