Landgoed Mattemburgh genomineerd voor ‘Meest bijzondere tuin Nederland’
Nog nét op tijd kon Brabants Landschap Landgoed Mattemburgh opgeven voor de landelijke Kasteelprijs. Uit de 50 aangemelde tuinen, is het landgoed nu een van de tien tuinen die kans maakt op de titel ‘Meest bijzondere tuin van Nederland’. Daarmee maken ze ook kans op een geldprijs van 10.000 euro. Het geld wil Brabants Landschap gebruiken voor de renovatie van de kuipen van de kuipplantencollectie.
Dit jaar wordt voor de derde keer de VriendenLoterij Kasteelprijs georganiseerd door Stichting Dag van het Kasteel. Het thema van deze editie: De meest bijzondere tuin van Nederland. En daar kan Mattemburgh wel over meepraten. “Als we iets goed doen, dan is het de tuin”, lacht Lenneke Akerboom van Brabants Landschap. Samen met haar collega Annemarie Withagen beheert en verzorgt ze de historische tuin.
Verzameling exotische bomen
“Wij hebben als Brabants Landschap de taak om de tuin in dezelfde stijl te behouden als dat hij vroeger was”, legt Lenneke uit. “En een heel belangrijk onderdeel daarvan zijn deze kuipen.” Zo’n negentig kuipen geven huis aan een verzameling van exotische bomen. “Toen vroeger de graaf en gravin nog op het landgoed woonde, bracht het status met zich mee om zo’n grote verzameling aan exotische planten te hebben.”
Vandaag de dag is het nog steeds belangrijk om goed voor de bomen te zorgen. “Op dit moment staan ze in het winterverblijf waar ze gerestaureerd worden voor als ze in de zomer weer naar buiten gaan”, gaat Lenneke verder. “Ondanks dat de kuipen geschilderd zijn en de nodige reparaties zijn uitgevoerd, merken we toch dat er zeven aan vervanging toe zijn.” Ze kijkt naar een grote palmboom die uit zijn kuipje aan het groeien is. “Deze verdient bijvoorbeeld gewoon een grotere plek om in te leven.”

Lovend juryrapport
Die kuipen vervangen is helaas moeilijker dan het lijkt. “Er is maar één familiebedrijf met de bouwtekening. Zij hebben vroeger ook de eerste kuipen gemaakt en aangezien we alles willen houden zoals het toen was, zijn zij degenen die de stalen Franse lelie moeten maken.” Met de geldprijs kan dit mogelijk worden gemaakt.
Toen een collega van Lenneke een mailtje kreeg over de wedstrijd hadden ze minder dan 24 uur om Landgoed Mattemburgh aan te melden. “Gelukkig hadden we al een goed verhaal liggen, want we zijn enorm trots op wat we doen”, vertelt Lenneke. “En dat vond de vakjury blijkbaar ook, want we kregen een enorm lovend rapport over onder andere onze moestuin die nog als vanouds onderhouden wordt.” Ook met het plantenmozaïek in de voortuin van de villa is Mattemburgh uniek in Nederland.
Stemmen
Nu Mattemburgh in de top tien staat is de kans op de winst afhankelijk van publieksstemmen. “Als we daarmee uiteindelijk in de top drie komen, komt de zeskoppige vakjury nog een keer langs. Dan wordt er beslist wie de hoofdprijs van 10.000 euro wint.” Andere kanshebbers op de titel zijn Paleis het Loo en Rijksmuseum Muiderslot.
Tot en met 2 mei kan er gestemd worden op de stijltuin van Mattemburgh. “Als mensen de kans zien om te stemmen, dan echt heel erg graag”, laat Lenneke weten. “Het zou ons echt enorm helpen om de kuipencollectie weer volledig te maken.”