Woensdrecht

‘Langeweg Woensdrecht is prachtig, maar gevaarlijk’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De Langeweg in Woensdrecht is een gevaar voor fietsers en voetgangers. Dat vindt het dorpsplatform van het dorp Woensdrecht. De leden hopen dat de gemeente iets wil doen aan de zachte bermen.

Het dorpsplatform is naar eigen zeggen al een jaar of zes bezig om de Langeweg onder de aandacht van de gemeente te krijgen. Er wordt hier veel gefietst en gewandeld door recreanten en we zien dat de Langeweg een bron van ergernis is”, zegt Kees Gravemaker. “Er blijft water op de weg staan en de bermen zijn heel slecht. Bovendien wordt er hier stevig gereden, wat gevaarlijk is voor voetgangers en fietsers.”

Klapband

Gravemaker loopt samen met Wilco Lambrechts over de weg ten zijde van het dorp Woensdrecht. “Kijk hier maar eens”, zegt Lambrechts terwijl hij naar de berm wijst. “De rand van de weg is hier zo steil dat als je als fietser moet uitwijken voor een auto je zo van de rand van de weg af schiet. Met alle gevolgen van dien”, zegt hij uit ervaring. Het leverde hem al eens een klapband op, maar hij sluit het risico op lichamelijk letsel ook niet uit in dergelijke situaties.

In de lente en de zomer wordt de weg veelvuldig gebruikt door recreanten. De weg is onderdeel van veel fietsroutes en café Non Plus Ultra is een ware trekpleister voor veel passanten. “Het is prachtig fietsen hier”, beamen Lambrechts en Gravemaker.

Aanpassingen

De gemeente Woensdrecht heeft al een aantal aanpassingen gedaan langs de weg. Zo is een wadi aangelegd om overtollig regenwater af te voeren en zijn de bermen voorzien van puin. “Dat zien we als lapmiddelen. We zouden graag zien dat er structurele oplossingen komen”, zegt Gravemaker.

De twee vervolgen hun weg door het tunneltje dat onder de snelweg doorloopt. “We hebben aan de gemeente gevraagd om de verlichting aan te passen een aantal jaar geleden. Het heeft wat pijn en moeite gekost maar het is nu een hele lichte tunnel geworden”, zegt Gravemaker tevreden.

Fietspad

Het dorpsplatform wil vooral aan de gemeente overlaten wat de oplossingen zijn voor de gevaarlijk bermen langs de Langeweg. We hebben ze een aantal voorstellen gedaan, waaronder het plaatsen van grasbeton langs de weg. “Daar komt het argument tegen dat men harder gaat rijden als de weg breder wordt. Maar je zou het ook door andere maatregelen op kunnen lossen. Bijvoorbeeld door er een fietspad of voetpad langs de weg te maken”, aldus Gravemaker.

De gemeente Woensdrecht laat desgevraagd weten dat ze niet van plan is om verharde bermen of een apart fietspad aan te leggen. Mensen die zich onveilig voelen op de weg kunnen volgens de gemeente een andere route kiezen.