Bergen op Zoom

Langste Vastenavend ooit: dit zijn de plannen van stichting Vastenavend

Maarten Elst Maarten Elst

Eén dag extra vastenavend, een vinylplaatje met het nieuwe liedje erop en een knallend slotstuk op de laatste dag. Het is slechts een greep uit de zes grootse plannen die stichting Vastenavend heeft met het volksfeest in het Krabbegat aankomend jaar. Het 77-jarige naoorlogse feest gaat niet onopgemerkt in Bergen op Zoom voorbij.

Het enthousiasme tijdens 11/11 was groot in Krabbegat. Zonder al te veel gemor schoven bezoekers soms tot wel twee uur aan in de rij voor een polsbandje. Het is dit jaar niet zomaar een vastenavend zoals andere jaren. In het Krabbegat wordt het volksfeest voor de 77ste keer gevierd, een jubileumeditie.

Dagje langer

Krabben kunnen gelijk hun agenda er al bij pakken. Vrijdagavond presenteerde het bestuur van Stichting Vastenavend ‘de langste vastenavend ooit’. “We vieren op de eerste zaterdag van de voorweekenden het Werelds Leut Congres”, vertelt Jeroen van Wijk namens de stichting. “Het liedje, dat steevast met Neuzenbal bekend wordt gemaakt, wordt samen met het Neuzenbal een dag vervroegd naar vrijdag 5 februari. Een extra avondje gezelligheid dus.”

Het Werelds Leut Congres, het evenement was al even gevallen. Om te vieren dat de Bergse krabben voor de 77ste keer gaan dweilen, heeft de organisatie het congres in het leven geroepen. “Het wordt een dagvullend programma met veel verschillende onderdelen. Het gaat niet alleen voor krabben zijn, vanuit alle windstreken komen er buitenstadse vastenavend- en carnavalsclubs naar ‘t Krabbegat toe. Het Gevolg wordt uitgenodigd om met ons het jubileum te vieren. De rest van de genodigden kan alvast rondneuzen in wat Berrege te bieden heeft”, aldus Van Wijk.

Spuit 11 9×11 jaar

Op de zaterdag van het tweede weekend, zaterdag 13 februari komt er een groot confettispektakel. Niet alleen de stichting viert haar 77ste verjaardag, ook brandweerwagen Spuit 11 viert een feestje. In 2022 bestaat het 9×11 jaar. “Reden voor een groot feestje”, vindt Van Wijk. “Het gaat het grootste kefetti-spektakel (confettispektakel, red.) ooit worden. Er vertrekt een stoet vanaf de Kaai, via de singels naar de Grote Markt. We hebben diverse vastenavendclubs benaderd om zo’n kefetti-spuitmachine (confettispuitmachine, red.) in elkaar te fietsen. De stoet wordt afgesloten met een gigantisch confettikanon op de Grote Markt.”

Het derde en laatste evenement wat de organisatie aankondigde, was het slotstuk. “Dit jaar pakken we het vallen van de kraai (het traditionele einde van de vastenavend, red.) groots aan”, verklapt Van Wijk. “We hebben een lichtspel gemaakt wat voorafgaand aan het vallen van de kraai zal afspelen. Zo laten we de krabben genieten van 7×11 vastenavend middels moderne techniek. De lichtshow duurt zo’n 22 tot 33 minuten en wordt afgesloten met het vallen van de kraai.”

Hebbedingetjes

Ook dit jaar kunnen de krabben zich weer opmaken voor merchandise. “We hebben hebbedingetjes gemaakt die de echte Bergenaar in huis wil hebben”, verzekert Van Wijk. “Zo komt er een jubileums-penning. Die gaat deze maand al in de verkoop. Dat is een prachtige munt met een mooie afbeelding erop. Deze penning wordt aangeboden vanwege het 77-jarige jubileum uiteraard.”

Daarnaast zal er ook een vastenavendkrant zijn. “Hierin zit een 7×11-jubileumkatern. Daar konden we zeker niet aan voorbij gaan, we willen dat de echte verzamelaars hun serie compleet kunnen houden”, vult Van Wijk aan. Tenslotte komt de stichting ook nog met een aardigheidje, zo benoemen ze het. “We gaan een ouderwets vinylplaatje uitgeven met het liedje van 2022. Volledig in de huisstijl van toen. Met een zwart-wit-foto erop en een rode band, mensen gaan dat herkennen. Lekker retro.”