Bergen op Zoom

Lantaarnpalen als oplaadpunt elektrische auto’s niet haalbaar

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Het plan om lantaarnpalen te laten functioneren als laadpalen voor elektrische auto’s is niet haalbaar. Dat zegt wethouder Patrick van der Velden in zijn antwoord op vragen van Fractie Punt van Gertjan Huismans.

Door straatlantaarns te voorzien van led-verlichting, gebruiken ze minder stroom. De overblijvende capaciteit kan weer worden benut om elektrische auto’s op te laden, zonder dat de straat open hoeft om zwaardere kabels te trekken. De gemeente Zeist zou volgens Gertjan Huismans van Fractie Punt aan het experimenteren zijn met dit systeem.

Onderzoek

Maar volgens wethouder Van der Velden klopt dat niet. “De gemeente Zeist benadrukt dat zij niet bezig is met het experimenteren met de ombouw. Er is in het verleden alleen een onderzoek naar gedaan.” Van der Velden zegt ook dat een lantaarnpaal niet genoeg vermogen heeft om een elektrische auto voldoende op te laden. “Een optie is een ‘laadlantaarn’, maar dat is feitelijk een laadpaal met een lamp erop. De kosten voor een laadlantaarn zijn hoger dan van een losse laadpaal en een losse lichtmast. Er komen daarbovenop nog hogere beheerkosten”, aldus Van der Velden.

Lees ook: PUNT pleit voor laadpunten bij lantaarnpalen