Zundert

Lars is de nieuwe voorleeskampioen van Zundert: ‘Niet verwacht’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Lars van Beek is de voorleeskampioen van de middelbare school Mencia Sanrode uit Zundert. Woensdagmorgen nam hij het tegen drie schoolgenoten op. Lars mag het op gaan nemen tegen andere eersteklassers uit de regio tijdens de regiofinale van Read2Me in Roosendaal.

De winnaar is blij. “Ik had het écht niet verwacht”, reageert Lars glunderend. Als enige jongen mocht hij het opnemen tegen drie meiden. “Misschien is het wel wat geluk of heb ik net wat minder voorleesfoutjes gemaakt dan de anderen”, zegt hij bescheiden.

Afdelingsleider en jurylid Margo van den Broek is trots op alle vier de finalisten van de school. “Ze hebben het allemaal stuk voor stuk goed gedaan. Helaas kan er maar een iemand winnen, maar Lars deed het wel érg goed.” Op de basisschool was Lars nog onzeker over zijn voorleeskwaliteiten. Dat hij nu de wedstrijd wint, vindt Van den Broek dan ook ontzettend knap. “Ik ben erg trots op hem.”

Lezen is belangrijk

Wethouder Judith Kuijpers is tijdens de voorleeswedstrijd ook jurylid. “Lezen is zo ontzettend belangrijk”, benadrukt ze. “Overal krijgen we te maken met teksten. Daarom is het belangrijk dat je vanaf jonge leeftijd al in aanraking komt met boeken en teksten.”

Er wordt steeds minder gelezen benadrukken zowel de afdelingsleider als de wethouder. Dat vinden ze jammer. “Als school proberen wij hier zeker wat aan te doen. Zo lezen de leerlingen tijdens het vak Nederlands uit hun boek”, legt Van den Broek uit.

Regiofinale

Last van zenuwen had Lars niet toen hij woensdagmorgen opstond. “Ik dacht ik ga het gewoon doen en ik zie wel waar het schip strandt.” Dat hij gewonnen heeft vindt hij supertof, maar zijn focus ligt meteen op de regiofinale in Roosendaal. “Ik ga het stuk wat ik voorlees goed herhalen en ik neem alle feedback die ik krijg mee.” Volgens Lars is het belangrijk dat je een verhaal hebt die bij je past. “Dit zorgt ervoor dat je goed in het verhaal komt en dat je er een leuk gevoel bij krijgt.”

De regiofinale vindt vrijdag 1 maart plaats in Roosendaal.

Lars krijgt te horen dat hij de winnaar is van zijn school.