West-Brabant

Last van vocht en schimmel in je huurwoning?

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De ombudsman van Streekomroep ZuidWest krijgt nogal eens verhalen en klachten binnen van mensen die in hun huurwoningen last hebben van vochtproblemen en schimmels. Om een beter beeld te krijgen van wat er allemaal speelt, roepen we inwoners op dit te melden.

Vochtproblemen komen best geregeld voor. Het vaakst in wat oudere woningen maar zeker ook in huizen die wat korter geleden gebouwd zijn. Onze ervaring is inmiddels dat huurders die zich melden bij de eigenaar van de woning (veelal een wooncorporatie) als standaardantwoord krijgen dat ze niet voldoende ventileren en dus vaker ramen en roosters open moeten zetten.

Gezondheid in gevaar

Natuurlijk helpt het om je huis het liefst dagelijks te laten luchten. De GGD, die waarschuwt voor de mogelijke gezondheidsgevolgen van vocht en schimmels, geeft zelfs tips. Naast ventileren is het bijvoorbeeld verstandig je douche droog te dweilen als daar standaard veel vocht achterblijft, of de was buiten te drogen als dat kan.

Grotere problemen niet ongebruikelijk

Soms is er ook echt meer aan de hand en blijkt de constructie van een woning het probleem te zijn. Dan helpen die simpele maatregelen niet meer. Helaas wordt daar ook na melding niet altijd meteen werk van gemaakt.

We willen in kaart brengen wat er regionaal speelt en zijn daarom op zoek naar inwoners van Roosendaal, Woensdrecht en Bergen op Zoom die tegen verhuurders aanlopen die hen niet willen helpen, na meldingen van vochtproblemen. Heb je zo’n situatie aan de hand? Stuur dan een mail naar onze ombudsman ([email protected]) en doe je verhaal. Graag kort maar concreet. En zet er je contactgegevens bij als je mee wilt werken aan onze artikelen en items over dit onderwerp. Vanzelfsprekend gaan we daar op integere wijze mee om.